Mušketýr po třech stoletích

Hlavní turnaj na Sinquefield Cupu vyhrál Vachier-Lagrave. l Tento týden v USA bojují i Navara s Kasparovem

Nejlepším šachistou světa v osmnáctém století byl Francouz François-André Danican Philidor, fenomenální šachista a úspěšný hudební skladatel udivoval tehdejší svět i šachovou hrou poslepu proti několika soupeřům najednou. Od té doby však země galského kohouta neměla žádného svého šachistu v absolutní světové špičce.

Francii sice v minulosti reprezentovalo několik emigrantů, mimořádně silných převážně ruských šachistů, z nichž dva byli i mistry světa (Alexandr Aljechin a Boris Spasskij), ale ty lze sotva považovat za francouzské šachisty.

Joël Lautier a Étienne Bacrot byli francouzskými mušketýry po právu a měli i evidentní šachový talent, který dokumentují jejích úspěchy na světové scéně v kategoriích třinácti- a čtrnáctiletých, ale mezi dospělými už se tolik neprosadili.

Nakonec se ale Francie dočkala důstojného Philidorova nástupce. Maxime Vachier-Lagrave se loni na dva měsíce dostal na druhou příčku světového žebříčku. Pak se sice sunul světovou desítkou dolů, ale minulý týden opět zazářil. Vyhrál Sinquefield Cup v americkém St. Louis, jeden z nejsilněji obsazených turnajů šachové historie, a vrátil se opět na druhé místo světového žebříčku.

Vítězství v turnaji, kde hráli i mistr světa Carlsen, jeho předchůdce na světovém trůnu Ánand, jeho poslední vyzyvatel Karjakin či další hráči světové špičky, kteří se v uplynulých letech stabilně pohybovali v první světové pětce (Aronjan, Caruana, Nakamura či So), je mimořádným úspěchem. Vachier-Lagrave uhrál v St. Louis šest bodů z devíti partií a o půl bodu předběhl mistra a exmistra světa Carlsena s Ánandem.

V rozhodujícím devátém kole, kdy Francouz ještě neměl nic jistého, se střetl s Janem Něpomňaščím. Ruský velmistr zkusil sicilskou obranu, ale to proti MVL nebyl šťastný nápad. Najdorfova sicilská je totiž Francouzovým korunním zahájením a slouží mu stejně dobře jako před mnoha lety Garrimu Kasparovovi. Vachier-Lagrave předvedl strategický koncert bílých figur – černý celou dobu jen trpěl, k ničemu se nedostal. Partii korunovala ne často vídaná dominance jezdce nad střelcem.

Sinquefield Cup 2017

Pozici charakterizují dominantní bílý jezdec a nemohoucí černý střelec. Černý se proto nyní správně snaží zbavit jezdce jeho opory pěšce e4, ale jak uvidíme, stačit to nebude.

22…f5 23.0-0 Vc8 24.Vfd1 fxe4 25.Dxe4 Df5 26.De2 Kh8 27.c4 Sh4 28.g3 Sg5 29.Va3 Vce8 30.h4 Sd8 31.b4 Stále stejná písnička, ze které ruský velmistr Něpomňaščij již musel šílet. Jeho střelec si ani nevystřelí, zatímco bílý jezdec v centru blokuje postup d pěšce a vládne šachovnici.

31…Dg6 32.h5 Df5 33.Je3 De6 34.Vad3 Se7 35.Jd5 Sd8 36.Vf3 Vxf3 37.Dxf3 Kg8 38.Kg2 e4 39.De2 De5 40.Je3 Sg5 41.Vd5 Df6 42.Jf5 Nyní černého d pěšce blokuje věž a jezdec se přesunul na pátou řadu sloupce f, odkud d pěšce napadá.

42…Ve6 43.c5! Rozhodující otevření pozice, po kterém bude bílý moci atakovat i černého krále.

43…dxc5 44.Dc4 Df7 45.Vxc5 h6 46.Vc8+ Kh7 47.g4 Ve7 48.Dd4 Ve6 49.Dd5 g6 50.hxg6 Kxg6 51.Vf8 Dxf8 52.Dxe6+ a černý se vzdal, protože bílý nyní bude střídat šachy se sbíráním černých pěšců. 1–0

Turnaj ve vážných šachách v americkém St. Louis skončil, ale ještě atraktivnější podívaná je před námi.

Nyní probíhá turnaj v rapid šachu, na který ve čtvrtek navážou bleskovky, a v desetičlenném poli obou turnajů jsou kromě hráčů světové špičky i nejlepší český šachista David Navara a legendární rodák z Baku Garri Kasparov.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*