Těšte se na apríla, rozhodne

Do konce ligových i přeborových soutěží šachových družstev zbývají poslední kola

Blížící se jaro přináší nejen konec lyžařské sezony, ale také závěr šachových soutěží družstev. Ligovým i přeborovým skupinám chybějí sehrát již jen poslední dvě nebo tři kola. Ideální čas podívat se, kde se ještě bojuje a kde je již rozhodnuto, kdo sestupuje a kdo postupuje. A o co se vlastně hraje…

Poslední otázka je nejsnazší, na všech úrovních českých lig a přeborů družstev se hraje o čest a slávu. Finanční prémie pro vítěze není žádná a o jejím zavedení se ani neuvažuje. Mít tým v extralize či v první nebo druhé lize je tak pro každý klub výrazná finanční zátěž. Minimální rozpočet pro extraligový tým se pohybuje kolem půl milionu korun, ty nejlepší týmy vyjde sezona na čtyřikrát tolik.

Na rozdíl třeba od fotbalových lig, může šachový profesionál hrát, v kolika soutěžích chce, a není výjimkou, že velmistři hrají v jedné sezoně třeba v osmi různých národních ligách. V české extralize tak můžete vidět i špičkové velmistry z Indie, Číny, Ruska, Polska, Ukrajiny, Lotyšska a mnoha dalších zemí. Týmy svým hráčům musí platit nejen honorář, který se v závislosti na ratingu velmistra a ekonomickém postavení klubu pohybuje mezi dvěma až dvaceti tisíci korun za partii, ale také ubytování a letenky.

Nejvyšší soutěži již mnoho let vládne 1. Novoborský ŠK, za který hrají nejen nejlepší tři čeští šachisté (David Navara, Viktor Láznička a Zbyněk Hráček), ale také třeba Alexej Širov, Pentala Harikrišna či Nikita Vitjugov. Asi jediným týmem, který má ambice a finance rvát se s tímto favoritem o první místo, je Výstaviště Lysá nad Labem. A právě tyto dva týmy vyhrály všechny své dosavadní zápasy. Jejich duel, který bude 1. dubna šlágrem desátého kola, tak s největší pravděpodobností rozhodne o letošním extraligovém vítězi.

Na opačném pólu tabulky si to v závěrečném trojkole, které se uskuteční od 31. 3. do 2. 4. v Brně, o dva sestupové černé Petry mezi sebou hodí Tatran Litovel a dva brněnské celky Lokomotiva Brno a ŠK Duras BVK Královo Pole.

V první i druhých ligách, kterých se dohromady hraje osm skupin, chybějí již jen dvě poslední kola, ale o postupujících ještě nikde jasno není. Stejně tak v Pražském přeboru, ve kterém paradoxně hrají ratingově silnější týmy než v2 .ligách, není o vítězi ještě vůbec rozhodnuto. Máte-li chuť se přijít podívat, jak bojují špičkoví šachisté, rozpisy všech soutěží, včetně adres hracích místností najdete na webu Šachového svazu ČR (chess.cz).

Pozice vypadá vyrovnaně, ale není… Bílý stojí lépe, najde-li několik jediných přesných tahů. Nejlepší český šachista to dokázal.

28.Vd6! Výměna věží by byla chybou, pak by partie skončila nejspíš remízou. Kvůli slabé poslední řadě a králi v rohu šachovnice totiž černý nyní nemůže brát 28…Vxd6, protože by přišlo 29.exd6, 30.d7 a 31.De8+.

28…Dc8 29.h5 g6 30.e6! Vxd6 31.De5+ Kg8 32.h6! Po dobrání věže by partie opět asi skončila remízou, bílý ale může hrozit matem na g7.

32…Vd1 33.Kc2 f6 34.gxf6 Vd7 35.f7+ Vxf7 36.exf7+ Kxf7 37.Dg7+ Ke6 38.Dxh7 De8 39.Dg7 Df7 40.De5 Kd7 41.Dxc5 Dxf4 42.h7! Dh2+ 43.Kb3 Dg3+ Černý nemůže sebrat pěšce před proměnou, protože by mu bílý sebral dámu 43…Dxh7? 44.Da7+ Ke6 45.Dxh7.

44.Kb4 De1+ 45.Ka3 Dh4 46.b3 a černý se vzdal 1-0

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*