Putovní partie osobností

Prezident neuhnul napadenou figurou, bývalý ministr ji sebral

D o putovní šachové partie osobností se zapojilo již 25 osobností ze světa politiky, sportu, vědy i showbyznysu, včetně prezidenta Miloše Zemana, hokejové legendy Dominika Haška či kardiochirurga Jana Pirka. Každý týden se na Facebooku Šachového svazu ČR můžete podívat na nový tříminutový rozhovor s další osobností a na její tah.

Jak se partie prozatím vyvíjí a jak kdo táhnul v této putovní šachové partii?

1.Jf3 (prezident ŠS ČR a bývalý člen představenstva ČSOB Jan Lamser) d6 (přednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Jan Pirk) 2.b3 (herec a moderátor rádia Impuls Vlasta Korec) Sf5 (sexuolog a psychoterapeut Petr Weiss) 3.Sb2 (kavárník Ondřej Kobza) f6? (herec Divadla na Vinohradech Martin Zahálka). Až dosud obě strany rozumně otevíraly partii, zde ale herec Zahálka svým tahem vývinu černých figur vůbec nepomáhá. Ale ještě se nic dramatického neděje.

4.d4 (novinář a šachový promotér z Pražské šachové společnosti Pavel Matocha) Jc6 (legendární hokejový brankář Dominik Hašek) 5.e3 (předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula) e5 (primátor Pardubic Martin Charvát) 6.d5? (senátor ČSSD a starosta Bohumína Petr Vícha). Napadá sice jezdce, ale vypouští výhodu bílých. Správné bylo zbavit se silného střelce na f5 a to buď ihned 6.Jh4, anebo později skrze 6.Jc3 s pozdějším e4.

Pozice je vyrovnaná. Černému stačí uhnout se napadeným jezdcem na pole b4, odkud bude společně se střelcem napadat bílého pěšce c2. Bílý by musel po 6…Jb4 pokrýt pika tahem 7.Ja3 a po dalším 7… Jge7 by neměl ani stín výhody.

Jenže na tahu byl prezident republiky, který nejprve poučil moderátora, že je šachový ignorant, když nezná Karla Zmatlíka a jeho knihu Šachista začátečník, a poté jako naprostý začátečník neuhnul napadenou figurou…

6…Jge7?? (prezident republiky Miloš Zeman) 7.dxc6 (bývalý ministr vlád ČR a předseda Úřadu na ochranu osobních údajů Igor Němec) Jxc6 (advokát Antonín Továrek) 8.Sd3 (bývalý předseda Mensy ČR a aktivista pirátské strany Václav Fořtík) Sxd3 (bývalý primátor Prahy Tomáš Hudeček) 9.cxd3 (stínový ministr školství ODS a bývalý ředitel gymnázia PORG Václav Klaus) Se7 (profesionální hráč karet Stanislav Cífka) 10.0-0 (bývalý hokejový útočník a televizní moderátor Martin Hosták) Dd7 (básník a literární historik Vladimír Křivánek) 11.Ja3 (pěvec opery Národního divadla a fotograf Martin Beck) a6 (herec Václav Vydra) 12.d4 (starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký) exd4 (bulvární novinář a pokerový hráč Pavel Novotný) 13.Jxd4 (sportovní komentátor České televize Robert Záruba)

Bílý má o figuru víc a černý za to žádnou kompenzaci. Jsme nicméně teprve ve třináctém tahu a putovní partie osobností se ještě klidně může několikrát otočit.

Podobný projekt putovní partie, byť tehdy ještě bez videa a bez Facebooku uspořádali čeští šachisté už v roce 1891! Jmenoval se Česká partie cirkulační a zapojili se do ní třeba příchovický kaplan Josef Dumek, kavárník K. Jedlička, advokát Jan Dobruský či kaplan z Hamrů Karel Traxler. Mimochodem frekvence farářů mezi aktéry České partie cirkulační byla hodně nadprůměrná. Jak vyplývá z novinového sloupku (Zlatá Praha, 29. 1. 1892), kromě již zmíněných Dumka a Traxlera to ještě byli farář z Příchovic Antonín Jiroš a páter Josef Franc ze Starkova.

A jak šla putovní partie v předminulém století? 1.Jc3 e5 2.f4 exf4 3.Jf3 d5 4.d4 g5 5.e3 g4 6.Je5 Dh4+ 7.Ke2 f3+ 8.gxf3 gxf3+ 9.Jxf3 Sg4 10.Sg2 Jf6 11.De1 Dh5 12.h3 Sxf3+ 13.Sxf3 Df5 14.Dd2 Jc6 15.Dd3… Vyhráli nakonec černí díky odhalenému bílému králi? Nevíme, zbytek partie je zahalen mlhou.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*