Rusko vrací úder

Mistrem světa v bleskovém šachu se stal Karjakin, když porazil i Carlsena. V Česku se radoval Láznička.

2017-01-03-00_05_28-rusko-vraci-uder-lidove-noviny-3-1

2017-01-03-00_05_07-rusko-vraci-uder-lidove-noviny-3-1
Chmury a úsměv. Partiím Sergeje Karjakina (vlevo) pozorně přihlížel i Magnus Carlsen a vždy držel palce Karjakinovým soupeřům. Na prvním snímku je Nor zamračený, protože Rus svého amerického soupeře přehrává. Na tom druhém se usmívá, protože Karjakin si nechal dát od Hikarua Nakamury vidličku na dámu. FOTO ARCHIV

Rusko, které má na rozdíl od nás vánoční svátky ještě před sebou, mělo povedený konec roku. Podařilo se mu společně s Tureckem, Sýrií a Íránem a bez účasti USA a EU prosadit mírovou dohodu o Sýrii. A na akci odcházejícího Obamy s vypovězením 35 ruských diplomatů reagoval Putin s klidem a úsměvem, že jeho země žádného amerického velvyslance recipročně zatím vyhošťovat nebude, že prostě počká tři týdny, než v Bílém domě zasedne prezident Trump, a že zve děti amerických diplomatů, aby si přišly do Kremlu prohlédnout vánoční stromek a oslavit Nový rok.

v šachu se podařilo ruskému velmistrovi Sergeji Karjakinovi, který před měsícem prohrál zápas o titul mistra světa s Magnusem Carlsenem, vrátit světové jedničce úder. Byť tedy v méně respektované šachové disciplíně – Karjakin vyhrál na konci prosince v katarském Dauhá mistrovství světa v bleskovém šachu, když cestou porazil i Carlsena. Jak moc chtěl norský velmistr vyhrát i tento šampionát a hlavně jako moc nepřál Karjakinovi, je zřejmé iz dvojice fotografií, které zachycují průběh a závěr partie Sergeje Karjakina s Hikaruem Nakamurou. Mimochodem jediné z 21 partií, kterou ruský velmistr na mistrovství světa v bleskovém šachu prohrál. A i tuto partii měl vyhranou, jak ukazuje diagram (Karjakin má převahu dámy proti dvěma lehkým figurám) i Carlsenův výraz na první fotografii (mračí se).

2017-01-03-00_05_48-rusko-vraci-uder-lidove-noviny-3-1

69.Dg4?? Neuvěřitelná chyba hráče světové špičky v pozici, kde jeho soupeř už sotva mohl doufat byť jen v remízu.

69…Je3+ Po triviální vidličce se Karjakin mohl jen vzdát a mistru světa v pozadí šachovnice se na tváři objevil potměšilý úsměv.

Kromě bleskového šampionátu se v Dauhá hrálo i mistrovství světa v rapid šachu, které překvapivě vyhrál už skoro veterán ukrajinského šachu Vasilij Ivančuk. Jeho generační souputník, bývalý mistr světa Garri Kasparov, na Twitteru napsal: „Gratuluji Velkému Vasjovi k vítězství na mistrovství světa v rapid šachu! Mnohokrát mě za šachovnicí zaskočil a teď školí úplně novou generaci.“

V prosinci se tradičně konal i český šampionát v bleskovém šachu, který se při absenci české jedničky Davida Navary a loňského bleskového přeborníka Vojty Pláta (oba hráli v tu dobu na mistrovství Evropy v blesku a rapidu) stal kořistí české dvojky Viktora Lázničky.

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*