Král Boris Desátý

První letošní šachový superturnaj vyhrál ve Wijk aan Zee velmistr Wesley So

Filipínsko-americký velmistr Wesley So vyhrál první letošní superturnaj, který po necelých třech týdnech bojů skončil o víkendu v holandském Wijk aan Zee. Velmistr So si poradil i s konkurencí mistra světa Magnuse Carlsena i posledního vyzyvatele Sergeje Karjakina a na ratingové listině se posunul již na druhé místo na světě. Byl bych ochoten se vsadit, že velmistr So bude příštím vyzyvatelem v zápase o titul mistra světa.

Turnaj v Wijk aan Zee (respektive do roku 1967 v sousedním Beverwijku) má úctyhodnou tradici, jeho první ročník se konal již v roce 1938.

Když se přesně před padesáti let hrál naposledy v Beverwijku, vyhrál ho tehdejší mistr světa Boris Spasskij, který včera oslavil své osmdesáté narozeniny. Desátý mistr světa šachové historie je dnes nejstarším z žijících šachových králů. Narodil se 30 .ledna 1937, za války byl jako pětileté dítě z Leningradu evakuován do dětského domova za frontu. Tam se naučil hrát šachy a málem zemřel hladem. Nouzí trpěl i v poválečných letech, kdy společně s matkou a dvěma sourozenci žil v jedné místnosti o velikosti čtrnáct metrů čtverečních a kdy neměli dost peněz ani na jídlo a oblečení.

2017-01-31 00_22_58-Lidové noviny 31. 1
Boris Spasskij, který slaví tento týden osmdesátiny, vyhrál před padesáti lety turnaj, který se hraje dosud. Letos zvítězil velmistr Wesley So. Na snímku z Beverwijku 1967 je Boris Spasskij (vlevo) při partii s dánským velmistrem Bentem Larsenem. FOTO REUTERS

Hrával šachy v domě pionýrů a jeho trenéři mu kromě šachových lekcí dávali i večeře. Jeho obrovský talent byl tak evidentní, že již jako šestnáctiletého jej poslali na mezinárodní turnaj do Bukurešti, kde hráli nejlepší šachisté té doby, včetně mistrů světa Vasilije Smyslova a Tigrana Petrosjana, a v roce 1955 vyhrál juniorské mistrovství světa.

Začal se výrazně prosazovat i mezi dospělými, v roce 1961 vyhrál mistrovství SSSR, což byl tehdy nejsilněji obsazený turnaj na světě a v následujících letech úspěšně prošel kandidátskými zápasy k světovému šampionátu. Svůj první zápas titul o mistra světa s Tigranem Petrosjanem v roce 1966 ještě těsně prohrál, ale o tři roky později již zápasu jasně dominoval. V roce 1969 se Boris Spasskij stal desátým mistrem světa šachové historie. Tři roky byl králem a svět mu ležel u nohou. Pak přišel rok 1972 a slavný zápas s Bobbym Fischerem v Reykjavíku. V první partii Fischer nastavil v koncovce figuru (zřejmě úmyslně) a do druhé vůbec nenastoupil. Spasskij vedl dva nula, ale pak začal jeho soupeř hrát a on již neměl šanci. Bobby Fischer byl soupeřem nad jeho síly.

Z českých velmistrů odehrál s Borisem Spasským nejdůležitější zápas Vlastimil Hort. V roce 1977 se střetli na Islandu ve čtvrtfinálovém zápase kandidátů mistrovství světa a konec toho zápasu je jednou z nejhořčejších Hortových šachových vzpomínek. V patnácté partii zápasu československý velmistr zcela nepochopitelně překročil čas v naprosto vyhrané pozici a prohrál tím i celý zápas.

Na akademickém mistrovství světa sehrál vážnou partii s Borisem Spasským i český publicista Josef Maršálek. Podívejte se, jak sovětský velmistr partii krásně zakončil.

PAVEL MATOCHA

2017-01-31 00_29_57-Lidové noviny 31. 1
21.Dh6! A černý se vzdal, protože hrozí mat 22.Dxg7# a na 21…gxh6 by přišlo 22.Jxh6# 1-0

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*