Černobílé legendy v bílé Praze

Velmistry Horta a Hübnera můžete vidět v hotelu Galerie Royal.   Velmistra Lázničku můžete poslat do Jurmaly

Po mnoha letech zase přišla pořádná bílá zima, ale pokud lyžování, bruslení a koulovačkám neholdujete, můžete se radovat z mnoha šachových turnajů v dobře vytope

ných sálech. Prostě je tu leden, tak za šachovnice vlezem.

O víkendu začal v holandském přímořském letovisku Wijk aan Zee ffprvní superturnaj letošní sezóny a hned na něm se opět potkají mistr světa Magnus Carlsen s poraženým vyzyvatelem Sergejem Karjakinem.

Zdá-li se vám Nizozemí pro návštěvu šachového turnaje z ruky (online přenos lze sledovat na webu tatasteelchess.com), můžete se na atraktivní šachový podnik přijít podívat i v Praze.

V karlínském hotelu Galerie Royale včera začal zápas Talenti proti legendám, který za šachovnice svede dva zkušené velmistry Vlastimila Horta a Roberta Hübnera s dvojicí talentovaných mladíků Tadeášem Krieblem a Thaiem Daiem Vanem Nguyenem.

Zápasy stárnoucích legend se začínajícími ostrostřelci jsou v šachu osvědčeným konceptem, málokterý jiný sport může nabídnout souboje sedmnáctiletého se sedmdesátiletým. Z nedávných podobných střetnutí na našem území vzpomeňme třeba lázeňská dostaveníčka stárnoucích světových legend s mladými hráčkami světové špičky Sněženky a Machři nebo duel Viktora Korčnoje s Davidem Navarou z roku 2003, kterým začaly každoroční pražské zápasy české šachové jedničky (od roku 2005 konané v rámci festivalů ČEZ CHESS TROPHY).

Další zajímavé turnaje, které můžete sledovat osobně i online, začnou příští týden. Tradiční velký otevřený turnaj na Gibraltaru přilákal stovky šachistů z celého světa a mezi nimi i světovou dvojku Fabiana Caruanu, či hráče divokého stylu Hikarua Nakamuru (online na gibraltarchesscongress.com).

A poslední lednový víkend je na programu páté a šesté kolo domácí šachové extraligy (přehled hracích místností a online přenos najdete na webu extraliga.chess.cz).

Zajímá vás, jak jsou nejlepší šachisté světa honorováni, o kolik peněz hrají na turnajích? Díky pionýrskému projektu společnosti Fandona, který propojuje fanouškovství, crowdfunding a sportovní sázky, se to můžete nejen dozvědět, ale také se na těch prize-money podílet.

V rámci projektu Fandony, který nyní běží na portále Startovač, můžete podpořit druhého nejlepšího českého šachistu Viktora Lázničku, aby se mohl zúčastnit Talova memoriálu v Lotyšsku. Velmistr Láznička za to fanouškům nabízí 90 procent peněz, které případně v turnajích v rapid šachu a v bleskovém šachu v Jurmale vyhraje. Jestli vás to láká, tak zbytečně neotálejte, první takový šachový projekt Fandony – účast velmistra Sergeje Movsesjana na turnaji Aeroflot Open v Moskvě – byl vyprodán během dvanácti dnů.

Pokud byste si chtěli v zimě sami šachy zahrát, zítra si můžete v pražském hotelu Olympik dát jednodenní turnaj v bleskovém šachu nebo příští týden v Mariánských Lázních turnaj v šachu klasickém (informace o obou turnajích najdete na webu czechtour.net). Anebo vyražte za autorem této rubriky do Pece pod Sněžkou blicnout si na chatě Smetánka. Sněhu je letos nejvíc za posledních deset let.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*