Mitropa – Historicky první český triumf

V pražském hotelu Olympik skončil v pondělí 27. 6. 2016  Mitropa Cup. Ze zlatých medailí se poprvé po 40 letech radují Češi

Mitropa Cup neboli Středoevropský pohár býval v meziválečném období a i ještě krátce po druhé světové válce významnou fotbalovou soutěží středoevropských týmů. Začal se hrát v roce 1927. Jednou ho vyhrála věčná Slavia a třikrát železná Sparta. V roce 1955, když se začal hrát Pohár mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů), začal význam Mitropy opadat a v devadesátých letech byla soutěž zrušena

To už ale existovala šachová Mitropa, která se hraje pravidelně od roku 1976 a je soutěží středoevropských národních týmů. Hrávají ji většinou nadějní junioři či „béčka“ daných zemích, ale přesto jde o kvalitní soutěž s dlouholetou tradicí. Letos Mitropu hostila Česká republika, která jako domácí a kvůli absenci Polska dostala příležitost nasadit dva týmy.

České áčko, které na první šachovnici vedl zkušený velmistr Zbyněk Hráček, mělo za cíl bojovat o první místo. Největšími konkurenty měly být týmy Maďarska a Německa, ale že to nebude lehké, ukázalo hned druhé kolo, kdy jsme nedokázali porazit ratingově slabé Rakousko.

Vyhrát Mitropu se České republice či Československu za minulých 39 let nepodařilo ani jednou a ani letos to nevypadalo dobře. Byli jsme ratingově nejsilnější, ale kromě Rakouska jsme ještě remizovali s Italy a Maďary a prohráli s Němci.

Jenže i Němci na Mitropě nečekaně ztráceli, a tak se nakonec ze zlatých medailí poprvé v historii Mitropy radovali Češi. Nejlépe z našeho „áčka“ hráli dva noví adepti reprezentace Cyril Ponížil (šest bodů ze sedmi partií) a Peter Michalík (6,5 bodu z osmi partií).

V druhém českém týmu dostali příležitost mladí hráči, kteří mají potenciál stát se v budoucnu členy české reprezentace. Velmi mile překvapil šestnáctiletý Jan Vykouk a kvalitní výkon podal také na druhé šachovnici hrající Van Nguyen.

Tento velký šachový talent díky své pracovitosti a rodinnému zázemí postupuje tak rychle nahoru, že kapitán české reprezentace Vlastimil Jansa musí vážně zvažovat jeho nominaci už pro letošní šachovou olympiádu.

Teprve patnáctiletý Van Nguyen v prvním kole porazil zkušeného českého reprezentanta Vlastimila Babulu. Podívejte se na dva diagramy z této partie – první příležitost Van zmeškal, ale při druhé již zavěsil suverénně.

Souběžně probíhala i Mitropa žen, která se začala hrát až v našem tisíciletí. Češky také dosud nevyhrály, letos skončily šesté v desetičlenném startovním poli.

Van Nguyen – Vlastimil Babula

Mitropa Cup, Praha 2016

2016-06-29 23_26_09-Historicky první český triumf – Lidové noviny 28. 6

Černý zahrál v posledním tahu neopatrné 16…Jxd3 a vznikla pozice s nádhernou taktickou možností útoku na krále, kterou ale Van Nguyen neviděl a jen automaticky dobral 17.cxd3

Bílý měl zahrát 17.Vxf7!! a černému by nebylo pomoci, protože po 17…Kxf7 18.Vf1+ přijde na jakýkoliv ústup krále 19.Jxe6 s vidlí na dámu a věž a hrozbou matu na g7. A černý se může pouze vzdát, nebo chvíli bavit soupeře. Druhou šanci už Van Nguyen nezmeškal.

2016-06-29 23_26_27-Historicky první český triumf – Lidové noviny 28. 6

chybném tahu 31…Vd2, kterým černý sice hrozí na druhé řadě, ale opouští obranu svého krále, přišlo: 32.Vxb2!! Dxb2 33.Vf8+ Kh7 34.De4+ g6 35.Vf7+ a černý se vzdal, neboť matu by zabránil jen obětí dámy.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*