Přijďte si zahrát s velmistrem

Nejlepší junior na světě Richárd Rapport a velmistr Timur Garejev odehrají v Praze zajímavé simultánky

Šlo by překvapit velmistra nějakým nečekaným tahem? Vykolejit ho obskurním zahájením, které určitě nemá naučené? A jaký je rozdíl mezi hrou profíka světové extratřídy a obyčejným hráčem, co si šachy zahraje jen občas s kamarády u piva nebo s dětmi na dovolené?

Mnoha amatérským šachistům podobné otázky vrtají hlavou. Nejlepší je si to sám vyzkoušet, sednout si proti velmistrovi za šachovnici a odehrát s ním šachovou partii.

Na začátku června budete mít tuto příležitost v centru Prahy, v Michnově paláci na Kampě, kde bude probíhat tradiční festival ČEZ Chess Trophy. Letos si každý může zkusit zahrát proti nejlepšímu juniorovi na světě Richárdu Rapportovi (v pátek 3. 6. od 15 hod.) a proti velmistrovi Timuru Garejevovi (v neděli 5. 6. od 10 hod.). Maďarský velmistr Rapport bude hrát klasickou simultánku proti 30 soupeřům současně. Bude kroužit od šachovnice k šachovnici, většinou během vteřiny provede tah a postoupí vedle. Přijďte vyzkoušet, jestli v té rychlosti něco nepřehlédne, jak dlouho byste s ním dokázali hrát. Místo v simultánce stojí 1990 Kč a přihlásit se můžete e-mailem (prazska.sachova@gmail.com).

Simultánka velmistra Garejeva bude ještě větší show, protože při ní bude mít zavázané oči. Bude hrát naslepo proti až patnácti soupeřům, kteří budou mít šachovnici normálně před sebou. Velmistr si všechny tahy a pozice bude muset celou dobu pamatovat, ani jednou se nebude moci podívat na šachovnici.

Zde stojí místo 2990 Kč a atraktivitu zvyšuje, že tento uzbecko-americký šachista chce letos překonat světový rekord v simultánce naslepo – v prosinci bude hrát naslepo proti 47 soupeřům najednou. Více se o Timuru Garejevovi můžete dozvědět na jeho webu Blindfoldking.com.

Simultánka je dávná šachová disciplína, ve které velmistr dává příležitost mnoha amatérským šachistům, aby s ním změřili síly. Kromě klasických a těch naslepo se hrají ještě alternativní simultánky, kdy jednu simultánku hrají současně dva velmistři střídající se tah po tahu, nebo simultánky s časovou kontrolou, kde mají velmistr i jeho soupeři přesně daný čas na celou partii.

Rozhodnete-li se přijít si zahrát, mohou se vám hodit dvě rady od již dávno zesnulého velmistra Jana Heina Donnera. Jeho první doporučení zní: „Buďte hodně opatrní v zahájení. Velmistr bude velmi nepříjemně překvapen, když po nějakých dvaceti tazích zjistí, že na vaší šachovnici nedosáhl vůbec žádné převahy. Většinou vám pak sám brzy nabídne remízu, aby se zbavil takového problematického soupeře. Ale vy tu nabídku remízy v žádném případě nepřijímejte! Vaše odvaha mu bude vadit ještě víc!“

A druhá rada legendy holandského šachu se rovněž týká odvahy: „Hrajte agresivně. Devadesát pět procent obětí velmistra si partii prohraje svou ustrašenou pasivní hrou. Když jeden hráč hraje najednou proti třiceti soupeřům, nemá čas počítat varianty, což je problém zvláště v obraně. Agresivní přístup je navíc i psychologicky efektivní strategií.“

Tak co, vyzvete v červnu velmistra? Podrobný program šachového festivalu ČEZ Chess Trophy 2016, jehož jsou Lidové noviny mediálním partnerem, najdete na webu Praguechess.cz.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*