Šachista v kubánském vězení

Za účast na protirežimních demonstracích byl před dvěma týdny na Kubě uvězněn šachový velmistr Arián González Pérez. Rodilý Kubánec, který žije ve Španělsku a na Kubu jezdí navštěvovat nemocnou matku, byl zatčen 11. července v Camajuani přímo na ulici, kde provolával hesla jako „Skončeme s diktaturou!“ nebo „Svobodná Kuba!“ či „Podporujme statečné lidi, kteří dnes demonstrovali!“.

González Pérez (33) byl podle zpravodajského serveru OK Diario obviněn z výtržnictví, za což mu hrozí trest v délce od tří měsíců do jednoho roku, a na soud čeká ve vězení La Pendiente v provincii Villa Clara. Před pěti dny zahájil tento kubánsko-španělský velmistr hladovku na protest vůči chování Španělska, jehož je občanem a které mu v jeho současné situaci neposkytuje žádnou pomoc. Španělská ambasáda v Havaně ani španělské ministerstvo zahraničních věcí jej nejen nekontaktovaly, ale ani nevydaly v jeho případu žádné veřejné prohlášení. Jediný, kdo se ho z oficiálních španělských institucí zastal, byla španělská šachová federace FEDA.

Výrazné podpory se González Pérez dočkal na Twitteru v rámci šachové komunity, proti jeho zatčení a proti mlčení španělské vlády k jeho případu protestoval i bývalý mistr světa Garry Kasparov či dva původně kubánští velmistři Leinier Domínguez a Lazaro Bruzon, kteří všichni již před několika lety emigrovali ze svých rodných zemí do USA.

Šachový velmistr Lazaro Bruzon dokonce veřejně nabídl, že pokud bude González Pérez odsouzen, je ochoten se vrátit na Kubu a strávit tu dobu ve vězení s ním, aby mohli společně hrát šachy. Bruzon tím připomněl událost roku 2004, kdy na základě amerického zatykače byl v Japonsku uvězněn legendární šachista Bobby Fischer a jeho soupeř ze zápasu o šachový trůn Boris Spasskij udělal stejné gesto.

Historie šachu na Kubě je hluboká a tato země je jedna z mála zemí, které se mohou chlubit, že měly šachového mistra světa. V letech 1921 až 1927 tato koruna zdobila geniálního kubánského šachistu Josého Raúla Capablanku. A šachy jsou na Kubě velmi populární i nyní, jak dokládají každoroční Capablankovy memoriály, kterých se v předcovidové době účastnili i hráči širší světové špičky – pravidelně třeba Vasyl Ivančuk a jednou i nejlepší český šachista David Navara.

Zastanou se Gonzáleze Péreze i oni a spolu s nimi současný mistr světa Magnus Carlsen a také mezinárodní šachová federace FIDE?

Světová jednička Carlsen nyní hraje šachový Světový pohár v ruském Soči a aktuálně bojuje o postup do čtvrtfinále s velmistrem Andrejem Jesipenkem, který ve druhém kole vyřadil českého reprezentanta Thai Dai Van Nguyena.

V osmifinálové šestnáctce zůstávají spolu s Carlsenem jen další tři hráči s ratingem nad 2750 ELO (Alexander Griščuk, Maxime Vachier-Lagrave a Sergej Karjakin), většina favoritů včetně světové dvojky a trojky Fabiana Caruany a Dinga Lirena a dalších hráčů z první světové desítky, jako třeba Jan Něpomňaščij, Šachrijar Mamedjarov či Anish Giri, již překvapivě vypadla.

Naopak do pátého kola se probojovali i čtyři hráči s ratingem těsně pod či těsně nad 2600 ELO (Velimir Ivič, Kacper Piorun, Amin Tabatabaei a Vasif Durarbajli, který vyřadil českou jedničku Davida Navaru).

PAVEL MATOCHA

Zdroj LN

 

Náhledový obr. Zatýkání Gonzáleze Péreze VIDEO OK DIARIO, PORTRÉT Z FACEBOOKU

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*