Šach tornádu i covidu

V pražském Obecním domě dnes proběhne charitativní simultánka nejlepšího českého šachisty.

Šachisté bývají karikováni jako tiší blázni, ztracení v přísně logickém světě 64 polí. Dodejme hned, pro jistotu, že nespravedlivě. Zaujetí šachistů pro šachy se nebude dramaticky lišit od zaujetí hudebníků pro hudbu, matematiků pro matematiku či fotbalistů pro fotbal. A kromě doby vyměřené pro hru žijí šachisté většinu času spolu s ostatními v normálním světě.

I šachistů se tak pochopitelně dotýkají tragédie a potíže, které postihují lidi v jejich okolí či celé společnosti, a někdy se i společně snaží pomoci. Třeba kéralští (Kérala je stát v jihozápadní Indii) šachisté organizují sérii turnajů Check Mate Covid, jejichž finanční výtěžek směřuje na boj s koronavirovou pandemií v jejich zemi. Pomoci se jim nyní rozhodla i Pražská šachová společnost, jejímž zakladatelem je autor této rubriky.

Dnes od 15 do 18 hodin si můžete přijít do Obecního domu v Praze zahrát s nejlepším českým šachistou a přispět při tom právě Indii v boji s covidem. Výtěžek z této simultánky velmistra Navary bude věnován na kéralský vakcinační fond. Všichni účastníci budou moci nejen přispět na dobrou věc a zblízka zhlédnout umění nejlepšího českého šachisty a získat jeho šachové knihy, ale také si prohlédnout nádherné sály Obecního domu, secesní perly Prahy.

Šachisté mohou tuto charitativní simultánku brát nejen jako konkrétní pomoc chudým lidem v daleké Indii, která patří mezi nejvíce postižené covidovou pandemií, ale i metafyzicky jako splátku Indům za naši hru. Podle prastaré legendy šachy vynalezl indický mudrc Sissa ben Dahir. Chtěl prý králi Šahramovi ukázat, že i se zdánlivě slabými a obyčejnými lidmi je třeba počítat, že i oni mohou rozhodnout bitvu, stejně jako pěšec může rozhodnout šachovou partii. Král byl šachovu hrou nadšen a zeptal se učence, co si žádá za odměnu. Sissa ben Dahir se jen usmál, že mu bude stačit jedno zrníčko pšenice na první políčko šachovnice, dvě zrníčka na druhé, čtyři na třetí, osm na čtvrté a tak dále, vždy dvojnásobek zrníček na další políčko. Králi se nejprve zdála požadovaná odměna příliš malá a mudrc zbytečně skromný, než pochopil, že v celé Indii není tolik pšenice, aby mohl učenci zaplatit. Mazaný Sissa ben Dahir si tímto nenápadným způsobem řekl o 18 446 744 073 709 551 615 zrníček pšenice, což je mnohonásobně více, než je v sýpkách celého světa.

Podobně ani my, čeští šachisté, nezvládneme zajistit anticovidové vakcíny pro celou miliardovou Indii, ale pár zrnky pomoci můžeme. Kolik políček šachovnice zvládneme naplnit? Pomůžeme tak kéralským šachistům v jejich projektu Check Mate Covid, a až bude covid mrtev, pojedeme do Kéraly plout po jejich brakických vodách na šachovém hausbótu.

Vzhledem k ničivému tornádu, které minulý týden zdevastovalo část jižní Moravy, chtějí organizátoři simultánky v Obecním domě drobně, ale konkrétně pomoci i tomuto regionu. V pondělí od jednoho z tornádem postižených moravských vinařů nakoupili tento božský nápoj a nabídnou ho v úterý hostům simultánky.

PAVEL MATOCHA

Zdroj LN

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*