Hybridní šachy

Slovo hybridní je jedním z módních přívlastků dneška. Žádný geopolitický komentář se dnes neobejde bez sousloví hybridní válka. Mezi automobily jsou masivně podporované hybridní vozy, které kombinují spalovací a elektrický motor. Dokonce ve znovu otevřených prodejnách oblečení narazíte na hybridní bundy, což je něco mezi bundou a mikinou. A s dobou v tomto směru už jdou i šachy.

Hybridní šachy kombinují hru online přes počítačový monitor s hrou s klasickými figurkami, hru v internetových virtuálních hernách s hrou v klasických turnajových sálech. Šachisté sedí v turnajovém sále pod dozorem rozhodčího, před sebou mají klasickou šachovnici i monitor počítače. Tahy dělají zároveň jak na klasické desce s dřevěnýmu figurkami, tak i počítačovou myší na virtuální šachovnici svého monitoru. Soupeři ale nesedí ve stejném turnajovém sále, ale třeba na druhém konci Země a vidí se jen díky videokamerám. Šachisté tak nemohou stejně dobře jako při normální hře tváří v tvář vnímat svého soupeře a dvojnásobná je spotřeba rozhodčích.

Právě formou hybridního šachu se hrála tradiční středoevropská soutěž národních týmů Mitropa a tento týden formou hybridního šachu začíná kvalifikace na Světový pohár. Čeští hráči v obou případech byli a budou v pražském hotelu Don Giovanni. Hráli pod dohledem webkamer i rozhodčích – v případě méně důležité Mitropy to byli rozhodčí domácí, v případě kvalifikace na Světový pohár přiletí zahraniční sudí.

Diváci do turnajových sálů, kde se hrají hybridní šachy, nesmí, protože tato forma je odpovědí na covidové restrikce, a když nesmějí šachisté sedět proti sobě za jednou šachovnicí, nesmějí s nimi stejný vzduch dýchat ani diváci. Mitropu i Světový pohár tak můžete sledovat pouze vzdáleně – přímý přenos na internetu, nebo reportáže v médiích.

Tradiční Mitropa letos českým šachistům vyšla. Muži v konkurenci deseti středoevropských zemí obsadili třetí místo, ženy skončily čtvrté. Družstvo šachistů ve složení Thai Dai Van Nguyen, Vlastimil Babula, Jan Krejčí, Tadeáš Kriebel a Václav Finěk v celém klání prohrálo jen jednou – s bývalými sousedy ze Slovenska. O vítězství bojovali Češi až do posledního kola s Italy a Slováky. V souboji se Švýcarskem bohužel nepotvrdili roli favorita a jen remizovali 2:2. Italové si prvenství zajistili šťastnou výhrou nad Rakouskem v poměru 2,5:1,5. Slováci porazili Chorvatsko 3:1 a skončili druzí. Ženský tým ve složení Karolína Olšarová, Kristýna Petrová, Joanna Worek, Nataša Richterová, Natálie Kaňáková nebyl od medailového umístění daleko, skončil čtvrtý za Itálií, Maďarskem a Německem, když bezpečně porážel soupeřky ze spodní poloviny tabulky, ale s lepší půlkou naše reprezentantky uhrály pouze jednu půlku s Německem.

Zkušenosti z hybridní formy šachu okomentovala po skončení turnaje Karolína Olšarová: „Zpočátku mi přišlo divné, že proti mně nikdo nesedí, ale alespoň mě nikdo nerušil od koncentrace. Více jsem bojovala s časem. Bylo velmi jednoduché zamyslet se nad šachovnicí a třeba přehlédnout, že soupeřka již na počítači táhla, anebo že už nad tahem přemýšlím skoro půlhodinu. Určitě preferuji klasické šachy, ale za současné situace jsem ráda, že jsem si zahrála vážné partie alespoň takto.“

V hybridní kvalifikaci na Světový pohár, kterou můžete sledovat na webu Tornelo a která začala včera, startuje sedmnáct českých šachistů včetně Davida Navary. Ten jako nasazený začne až ve druhém kole, střetne se s vítězem duelu Jose Carlos Ibarra Jerez vs. Sergio Rocha.

PAVEL MATOCHA
 
Zdroj LN
 
Čeští reprezentanti hráli Mitropu v pražském hotelu Don Giovanni. V popředí velmistr Thai Dai Van Nguyen. FOTO ŠSČR (náhledový obrázek)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*