Blanenští rytíři a mecenáši

Muzeum Blanenska minulý týden otevřelo výstavu Šachové příběhy. Vzhledem ke covidovým omezením si ji zatím můžete prohlédnout pouze online, ale doufejme, že rozvolňování protiepidemických restrikcí již půjde rychle a že bude možné si tuto výstavu v zámku Blansko prohlédnout i fyzicky. Měla by být otevřena až do 13. června a její součástí bude třeba i přednáška v Blansku žijícího šachového velmistra Radka Kaloda.

Historie šachové hry na Blanensku je spojena s dlouholetým starostou a advokátem Karlem Rodkovským (1879–1960), který se v roce 1902 dělil na turnaji v Blansku o první místo s budoucím nejlepším československým šachistou Oldřichem Durasem, v roce 1911 převzal vedení advokátní kanceláře v Blansku a v letech 1923–1939 byl i starostou města.

Karel Rodkovský byl z dnešního pohledu mimořádným starostou. Nejenže se zřekl platu starosty a organizoval šachové turnaje a kroužky pro školní děti, ale jeho životním posláním se stala charitativní péče o sirotky a děti z rozvrácených rodin. Po roce 1948 jej komunisté připravili o majetek i zaměstnání, ale láska k šachu mu zůstala. Jeho jméno se pravidelně objevovalo mezi řešiteli šachové hlídky Emila Palkosky v Lidové demokracii, kde byla v roce 1953 (tedy v jeho 74 letech!) publikována jeho úlohová prvotina. Zkuste si ji a ještě druhou Rodkovského trojtažku z téhož roku vyřešit (viz diagramy).

V jednadvacátém století převzal od Rodkovského štafetový kolík podnikatel Vlastimil Chládek. Pamatuji si, že když jsem ho poprvé před dvaceti lety v Blansku navštívil, provozoval tam několik squashových kurtů a před budovu své herny umístil venkovní šachy. Dnes má v Blansku bowlingovou hernu a také krásný hotel Zámecká sýpka, jehož čtvrté patro je věnováno šachu – můžete si prohlédnout nejen velkou skulpturu Šachového Turka od sochaře Zdeňka Makovského, ale také zajímavé portréty mnoha významných šachových velmistrů, s nimiž Vlastimil Chládek hrál v simultánkách.

Majitel Dopravních staveb Brno Vlastimil Chládek dlouhodobě podporuje nejen šachové akce, ale stejně jako bývalý starosta Rodkovský štědře přispívá i na charitativní projekty. A stejně jako Karel Rodkovský dosáhl velkého šachového úspěchu v roce 1902, usmála se bohyně šachu Caissa i na Vlastimila Chládka, když v roce 2006 porazil v nádherné partii legendu světového šachu Borise Spasského v simultánce.

Na šachové výstavě v Muzeu Blanenska si můžete prohlédnout i jeho unikátní sbírku mincí a bankovek s šachovou tematikou, která byla poprvé vystavena před čtyřmi lety v prostorách České národní banky v rámci Bankovního šachového festivalu.

PAVEL MATOCHA

Partii  Borise Spasského s Vlastimilem Chládkem naleznete zde:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*