Mariňáci i manažeři ve výcviku

Mistrovství světa firemních týmů ukázalo šachovou nadvládu finančních institucí nad zbytkem ekonomiky.

Americká armáda se vrací ke staletími prověřené výcvikové praxi a své elitní vojáky začala učit hrát šachy. Základní šachový kurz se nově stává povinnou součástí studijního programu pro mariňáky na vojenské škole School of Infantry-West v Kalifornii. Cílem je posílit schopnost vojáků se v boji samostatně rozhodovat.

Vedlejšími důsledky výuky šachové hry totiž je třeba i posílení schopnosti racionálně se rozhodovat v časovém stresu či posílení odpovědnosti a vědomí kritické důležitosti každého kroku. V šachové partii stačí jeden špatný tah a celá skvěle rozehraná partie je ztracená. Na skutečném bitevním poli stačí rovněž jeden neopatrný krok, po kterém šlápnete na minu, a je konec všeho. Navíc na rozdíl od šachu si ve válce odvetnou partii již nedáte.

Šachy mohou být pozitivním tréninkovým nástrojem nejen pro vojáky, ale třeba také pro manažery. Trénink kritického rozhodování v situacích, kdy máte omezený čas na analýzu, její vyhodnocení a rozhodnutí, je důležitý pro každého a pro ředitele rozhodující o osudech korporací s miliardovým rozpočtem a tisíci zaměstnanci zvlášť. Ostatně bývalý mistr světa Garri Kasparov o tom napsal celou knihu Jak život napodobuje šachy, jejíž podtitul je „Od šachovnice do správní rady. Udělejte správný tah!“.

Správný tah v tomto smyslu udělala i Mezinárodní šachová federace FIDE, které nyní uspořádala Šachové firemní mistrovství světa týmů v rapid šachu. Protože se hrálo online, mohly se do šampionátu konaného od 19. do 21. února přihlásit firemní týmy z celého světa. Podmínkou bylo, že v každém čtyřčlenném týmu musí být minimálně jedna žena a že s výjimkou jednoho hosta musí jít o zaměstnance či spolupracovníky dané firmy. Firemního mistrovství světa se zúčastnilo skoro tři sta týmů a některé z nich angažovaly jako hosty velmistry světové špičky – například norský Kindred najal mistra světa Magnuse Carlsena, nizozemský Optiver Anishe Giriho a ruská Sberbank Jana Něpomňaščiho. Družstev s českou vlajkou bylo deset a nejčastěji reprezentovala finanční instituce (ČNB, ČSOB, Komerční banka, Home Credit…). A i když české týmy neměly ve svých řadách žádného superhráče, některé bojovaly v základních skupinách o čelné příčky.

ČSOB patřila mezi dva hlavní favority na vítězství ve skupině East E, a když ve třetím kole jednoznačně porazila ratingově nejsilnější tým BCG Gamma, zdálo se, že bezpečně postoupí do nedělního play-off. Jenže v pátém kole čeští bankéři rupli s družstvem ERG z Kazachstánu a bylo po nadějích.

Šachovou nadvládu finančních institucí nad zbytkem ekonomiky ukazoval nejen pool českých družstev, ale potvrdilo ji nedělní play-off osmi nejlepších, mezi které se probojovaly čtyři banky – dva týmy ruské Sberbank, německá Grenke Bank a maďarská pobočka Morgan Stanley. Finále pak už bylo čistě bankovním rusko-německým duelem, ve kterém Grenke Bank těsně udolala Sberbank. 

PAVEL MATOCHA

Zdroj LN

Titulní obrázek: Šachovnice, osvědčené cvičiště pro vojáky elitních jednotek FOTO SI

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*