Šachová horečka díky Fischerovi v sukni

Sedmidílný seriál Dámský gambit, jehož hlavní hrdinkou je geniální šachistka, se stal historicky nejsledovanějším seriálem Netflixu – v prvních čtyřech týdnech po jeho uvedení jej vidělo 62 milionů domácností celého světa.

Vyvolaný zájem o tento sport se okamžitě přelil na internetové herní platformy a z tohoto mimořádného boomu profitují i prodejci šachového materiálu či vydavatelé šachových knih. Počet uživatelů největší internetové platformy Chess.com, stejně jako u jejích nejbližších konkurentů Lichess a Chess24, začal prudce růst již letos na jaře díky koronavirovému lockdownu.

Poté, co byly zrušeny klasické turnaje za dřevěnou šachovnicí, začalo přibývat online turnajů, online partií a online hráčů. Jen na Chess.com rostl od jara počet jejich registrovaných členů každý měsíc o milion. Tento boom následně podpořil i seriál Dámský gambit. Za listopad, tedy po uvedení tohoto seriálu, přibyly hracímu serveru Chess.com skoro tři miliony nových uživatelů!

Nárůst prodeje o 1100 procent

Podobnou horečku registrují také prodejci šachový souprav. Marketingová ředitelka společnosti Goliath Games Mary Higbeová uvedla v rozhovoru pro Bloomberg, že v listopadu a prosinci zaznamenávají meziroční nárůst prodejů o neskutečných 1100%! Růst zájmu o soupravy pro hraní královské hry je evidentní také v České republice.

Majitel obchodu Sachy.cz Jan Jílek pro LN řekl, že ve srovnání s loňským předvánočním trhem prodává letos šachových souprav více než dvakrát tolik.

Zvýšený zájem registrují i vydavatelé literatury, jako třeba Pražská šachová společnost, jejíhož bestselleru Můj šachový svět (kniha nejlepšího českého velmistra Davida Navary) se vyprodává již druhé vydání, což je u knih s tímto zaměřením něco nevídaného.

Netflixu děkují i profesionální šachisté, kteří se v době covidové vrhli na online streamování na Twitchi nebo nabízení tréninků amatérům z celého světa. Králem Twitche je americký velmistr Hikaru Nakamura, jehož kanál sleduje již skoro 700 tisíc lidí, ale i několik dalších profesionálních šachistů má již dostatečně široké publikum, aby se tím mohli živit – Levy Rozman má 170 tisíc diváků, Anna Rudolfová 80 tisíc.

Něco podobného – vítězit ve sledovanosti a pozornosti mas – se šachu podařilo naposledy v roce 1972 při slavném zápase o titul mistra světa mezi geniálním a podivínským Američanem Bobbym Fischerem a ruským velmistrem Borisem Spasským.

Ostatně hlavní hrdina Dámského gambitu Bobbyho Fischera hodně připomíná, jen je v sukni.

PAVEL MATOCHA

Zdroj LN

Náhledový obrázek: Nevyzpytatelná šachistka. Hlavní postavu Beth Harmonové skvěle ztvárnila čtyřiadvacetiletá Američanka Anya Taylorová-Joyová. FOTO PROFIMEDIA

SERIÁL NETFLIXU DÁMSKÝ GAMBIT

Šachovou genialitu hlavní hrdinky seriálu Beth Harmonové objeví ve sklepě správce sirotčince a rozvíjí ji nejen jejich společné partie, ale i sedativa, tehdy ústavním dětem v USA pravidelně podávána. Beth pak po celý život bojuje nejen proti soupeřům za šachovnicí, ale i se závislostí na alkoholu a lécích. Beth vyhrává turnaj za turnajem, ale životem se protlouká méně velkolepě. Atmosféra turnajů je vykreslena věrohodně, byť pár věcí je filmařsky posunuto – v reálném životě se na turnajích hraje výrazně pomaleji a soupeři spolu během partií nemluví. Nicméně to byste pak přišli o pár skvělých vtípků, třeba když se Beth jednoho soupeře ptá, jestli už vidí, jak dostane mat a vzdá se nebo jestli chce ten mat demonstrovat přede všemi na šachovnici. Seriál je jinak skvělý i ze sportovního hlediska – partie a pozice na šachovnici ve filmu dávají smysl. Možná proto, že partie vybíral Bruce Pandolfini a Garri Kasparov byl konzultantem produkce.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*