Potěšení v ušáku

Zkuste vyřešit tyto dva šachové problémy a zapomenete na všechny ostatní včetně covidu

Byly vaše Vánoce šachově štědré? Jestli ne, tak to dnešní šachová rubrika trochu napraví. Vychází v době nejpřísnějšího lockdownu, kdy si nesmíte ani zalyžovat, natož zahrát s kamarády holanďany – šachovou zábavu pro čtyři hráče. Co ale určitě můžete, je sednout si do pohodlného ušáku a zkusit vyřešit dvě nádherné úlohy.

Ohlédneme-li se za letošním rokem, z hlediska šachového mu dominuje vynucený rozmach hry na internetu. Proticovidová opatření zrušila šachovou olympiádu, přerušila turnaj kandidátů, odložila zápas o titul mistra světa, zabránila odjezdu Šachového vlaku a pohřbila mnoho tradičních turnajů. Jak klasické turnajové sály zely prázdnotou a prášilo se i na zahálející šachové soupravy v zavřených hospodách a kavárnách, zaplňovaly se online herny.

Počet registrovaných uživatelů šachového portálu Chess.com roste od jara o milion každý měsíc a po celosvětovém úspěchu seriálu Dámský gambit dokonce o skoro tři miliony měsíčně. Zároveň se každý měsíc hrál minimálně jeden online turnaj za účasti velmistrů z absolutní světové špičky, aktuálně lze na webu Chess24.com sledovat turnaj Airthings Masters, kde hrají i mistr světa Magnus Carlsen a na Twitchi nejsledovanější velmistr Hikaru Nakamura.

Pro příští rok si všichni slibujeme návrat do normálu, věříme, že v dubnu se dohraje turnaj kandidátů a na konci roku budeme moci na výlet do Dubaje na zápas o šachový trůn. Snad… Klasika ve Wijk aan Zee se sice v lednu hrát má, nicméně místo desítek turnajů bude nizozemské letovisko hostit jen jeden (Masters) a diváci nebudou do turnajového sálu vpuštěni. Další zprávy jsou ještě smutnější – druhá tradiční lednová událost, turnaj na Gibraltaru, byla zrušena. Padnul i tradiční český vánoční turnaj v Litomyšli a lednové turnaje Open Praha a Open Mariánské Lázně byly přesunuty na duben.

Přesunuto bylo i české Wijk aan Zee, únorový Mezinárodní pražský šachový festival v hotelu Don Giovanni by se měl konat v červnu. Odkládány kolo za kolem jsou i všechny domácí a naprostá většina zahraničních šachových soutěží družstev. Věřme a držme si palce, že se nakonec budou moci odehrát, stejně jako odložené turnaje. Ať už v rouškách, či bez.

Prozatím tedy šachové kontakty jen virtuální a blízkorodinné a samostudium. Dokážete-li vyřešit následující, více než sto let staré šachové úlohy, budete potěšeni dvakrát. Rozlousknutím problému i krásou té šachové pozice.

PAVEL MATOCHA

 

Řešení úloh:

Palitzsch:

1.Ve1!

1…Kxe1 2.Sc3#

1…Kc2 2.Dd1#

1…Kd3 3.De2#

Wasmann:

1.Dd1!

1…Kd6 2.Dxa4 Kd4 (nebo Ke6) 3.Dd7#

1…bxc3 2.Dxa4 Kd6 (nebo Ke6) 3.Dd7#

1…Ke6 2.Dxa4 Kf7 3.De8#

1…Kc6 2.Dg4 Kb7 3.Dc8#

1…b3 2.Dg4 Kc6 3.Dd7#

 

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*