Dražby starých pokladů

Evropská centrální banka i americký FED pumpují do ekonomiky nové peníze od krize 2008, kdy s tímto programem, nazvaným kvantitativní uvolňování, vzrostl emitovaný objem dolarů na sedminásobek! Za dvanáct let je dolarů na světě sedmkrát tolik, a to přestože nebyla žádná velká inflace. Důsledek je zřejmý a pozorujeme ho i u nás – ceny zajímavých aktiv rostou. Třeba v Praze 1 je průměrná cena metru čtverečního bytu již skoro dvě stě tisíc korun.

Stejný efekt můžeme pozorovat i u raritních šachových knih, pohlednic, fotografií či nejrůznějších memorabilií, jejichž cena na aukcích roste do dechberoucích výšin. Kdo trpíte závratí z vysokých cen, raději dále nečtěte.

O víkendu bylo na serveru LSAK vydraženo i několik šachových pohlednic z Československa z první poloviny dvacátého století. Nejzajímavější byla poštou prošlá pohlednice z Poděbrad z roku 1936, která byla podepsána několika účastníky tohoto slavného turnaje, včetně mistra světa Alexandra Aljechina. Její cena vyšplhala na 40 tisíc korun!

Nebo pohlednice, která ani nebyla poslaná poštou, takže vlastně obyčejná fotografie členů šachového klubu Duras Čistá z roku 1941, byla vydražena za dva tisíce korun. Připomeňme, že klub Čistá byl mimořádný nejen kvůli členství budoucího velmistra Luďka Pachmana, ale také proto, že z 900 obyvatel obce Čistá jich členy šachového klubu bylo 110.

Zatímco u těchto pohlednic lze sběratelský zájem a vysokou cenu vysvětlit antikvárností položek i jejich historickou zajímavostí, nad 1100 korunami za poštou neprošlou pohlednici z šachového festivalu ČEZ Chess Trophy 2013, byť je podepsaná nejlepším českým šachistou Davidem Navarou a tehdejší mistryní světa Hou Jifan, kroutím hlavou.

Pohled do výsledků předchozích letošních šachových aukcí na serveru LSAK ukazuje, že nejde o výjimku, ale o pravidlo. Před necelým měsícem tam byla za 23 tisíc korun prodána kniha z roku 1908 o zápase o titul mistra světa mezi Laskerem a Tarraschem, podepsaná oběma aktéry, nebo za 18 tisíc korun ročník ruských časopisů Šachmatno-šašečnaja gazeta z roku 1937. Překvapivě draze se prodávají i reprinty rukopisů a prastarých šachových knih, zejména pokud byly vydané v limitovaných edicích. Reprint díla Alfonse X. Kastilského (1221–1284), vydaný v roce 1987 v luxusním provedení a doplněný o knihu komentářů, byl prodán za 122 tisíc korun.

Máte-li doma antikvární šachové memorabilie, pošlete děkovný dopis centrálním bankéřům.

PAVEL MATOCHA

Náhledový obr.

Pohlednice z šachového turnaje Poděbrady 1936. Zcela nahoře podpis mistra světa Alexandra Aljechina, pod ním své autogramy připojili další účastníci turnaje: S. Fazekas, K. Skalička, E. Eliskases, K. Richter, K. Opočenský, S. Flohr (vítěz turnaje) a K. Treybal. REPRO LN

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*