Kuriozity z šachové olympiády

Šachová olympiáda coby turnaj národních týmů se koná již téměř sto let. Letos poprvé byla odložena kvůli nemoci, letos poprvé se uskutečnila online šachová olympiáda a letos poprvé byli vyhlášeni dva vítězové.

První neoficiální šachová olympiáda se hrála v roce 1924 v Paříži během letních olympijských her. Do oficiálního programu se šachový pohár národů nedostal kvůli tomu, že někteří šachisté již byli profesionály, zatímco olympijské hry si ještě hrály na amatéry.

Pařížský turnaj v roce 1924 slavně vyhrálo Československo, za něž hráli Karel Hromádka, Jan Schulz, Karel Vaněk a Karel Skalička. Z osmnácti zúčastněných zemí se na druhé místo probojovalo Maďarsko, které o dva roky později uspořádalo druhou neoficiální šachovou olympiádu a i ji vyhrálo.

Patnáct národních federací založilo v Paříži během oněch olympijských her Mezinárodní šachovou federaci, FIDE. Pod její hlavičkou se v roce 1927 v Londýně konala první oficiální šachová olympiáda. Do začátku 2. světové války jich FIDE stihla ještě sedm. Připomeňme čtvrtou, která se konala v roce 1931 v Praze v paláci U Nováků. Československo na ní vybojovalo bronzové medaile.

Poslední předválečná olympiáda, v pořadí osmá, se konala v pozdním létě 1939 v Buenos Aires. Někteří účastníci tam pluli několik týdnů lodí a během jejího konání vypukla 2. světová válka. Turnaj byl dohrán spíše formálně, řada šachistů se nevracela do válečné Evropy, ale zůstala v Argentině (z Čechů to byli Karel Skalička a Jiří Pelikán). Pořádání šachových olympiád bylo na mnoho let přerušeno. Devátá se konala až v roce 1950 v Dubrovníku v Jugoslávii. Od té doby pořádala FIDE šachovou olympiádu pravidelně každé dva roky. Přerušení přišlo až po sedmdesáti letech – letošní byla kvůli pandemii nemoci covid-19 odložena na příští rok a FIDE místo ní uspořádala 1. online šachovou olympiádu. Zúčastněných 163 zemí bylo dle ratingu svých hráčů rozděleno do pěti výkonnostních skupin, které se hrály postupně a v nichž tři nejlepší postupovali vždy do vyšší skupiny. Takže i ti z nejnižší se mohli postupně propracovat do nejvyšší k hlavním nasazeným favoritům a turnaj vyhrát.

1. online šachová olympiáda vyvrcholila vyřazovací částí minulý týden a do finále se probojovaly týmy Ruska a Indie. Jejich první zápas na šesti šachovnicích skončil remízou a v druhém zápase, když Rusko již vedlo, dvěma indickým velmistrům spadlo připojení k internetu. Podle pravidel byli ruští šachisté vítězi. Jenže po odvolání indického družstva rozhodl prezident FIDE Arkadij Dvorkovič jinak. Vzhledem k tomu, že výpadek nebyl důsledkem chyby indických šachistů, kteří proti němu nemohli nic dělat (šlo o nějaký krátký globální problém internetu), zlaté medaile obdrží oba finalisté.

Kapitán indického týmu a bývalý mistr světa Višvanáthan Ánand Dvorkovičovi poděkoval, zatímco ruský velmistr Jan Něpomňaščij jen hořce poznamenal: „Chytré rozhodnutí, které potěší indickou šachovou komunitu, zatímco zapomíná na fanoušky a hráče z dalších zemí. Selektivní šlechetnost.“

Česká republika byla jednou z mála zemí, jež se online olympiády nezúčastnily. Důvodem byla časová kolize s mistrovstvím republiky, které skončilo včera odpoledne a jemuž se budeme podrobněji věnovat příští týden.

PAVEL MATOCHA

 

Náhledový obrázek:  Šachisté v Paříži na své první neoficiální olympiádě REPRO LN

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*