Hvězdný úder Něpomňaščího

Internetová Magnus Carlsen Tour o milion dolarů pokračuje v tyto dny dalším turnajem absolutní světové špičky. Do semifinále Chessable Masters, které začíná dnes odpoledne, postoupili Jan Něpomňaščij, Aniš Giri, Magnus Carlsen a vítěz duelu Ding Liren – Hikaru Nakamura (skončil až po uzávěrce). Podívejme se na několik atraktivních momentů partií. Spojuje je ruský velmistr Vladislav Artěmijev, který nám v dnešní rubrice sehraje roli otloukánka.

Artěmijev–Něpomňaščij

Chessable Masters 2020

Posledním tahem 20.Je2-g3?? bílý spálil vyhranou pozici (po 20.g4 by měl velkou výhodu). Takto má bílý sice stále o pěšce více, ale vyhranou pozici má černý – kvůli aktivitě svých figur a slabému bílému králi, který nestihl rochovat. Musí ale najít ten jediný vyhrávající tah, který ohroženost bílého krále podtrhne.

20…Sb1!! V okamžiku, kdy černý zahrál tento tah, komentátor zápasu Peter Svidler právě hovořil s Magnusem Carlsenem a mistr světa ho ocenil slovy, že ve startovním poli turnaje je Něpomňaščij možná jediný hráč, který by si této možnosti všiml.

21.Kg1 Bílý se musel potupně uhnout králem, protože mu hrozil jednotahový mat 21…Ve1# a sebrat střelce 21.Vxb1 nemohl kvůli vidličce 21.Dd3+ s dalším 22.Dxb1+.

21…Ve1+ 22.Jf1 Dd3 23.Dg4+ To už je jen šach ze vzteku nad ztracenou partií.

23…Kh8 24.Se2 Vxe2 25.Vxb1 Sc5 A znovu hrozí mat, tentokrát 26…Sxf2#.

26.h4 Vxf2 27.Ve1 Vf4+ a bílý se vzdal, protože by příštím tahem přišel o dámu a po několika dalších dostal mat. 0-1

Druhá ukázka je ze stejného čtvrfinálového duelu. Artěmijev měl opět o jednoho pěšce víc, a navíc krásně odřízl černého krále na h sloupci od zbytku šachovnice, jenže Něpomňaščij snadno zremizoval motivem šílené věže.

Artěmijev–Něpomňaščij

Chessable Masters 2020

47…Ve4+ Bílý nemůže nekrytou věž vzít, protože černý by byl v patu a partie by byla ihned remis.

48.Kd6 Vd4 49.Ke7 Vd7+ Bílý se tedy uhýbá králem, jenže černá věž ho dále šachuje jak šílená.

50.Ke6 Vd6+ 51.Kf7 Vd7+ 52.Kg8 Vg7+ 53.Kxg7 1/2 – 1/2

Poslední ukázka je z úvodních kol turnaje, z partie Artěmijeva s dalším divokým ruským velmistrem, Daniilem Dubovem. Ten je, stejně jako Jan Něpomňaščij, znám skvělým taktickým postřehem a nátlakovou útočnou hrou, spojenou s ochotou obětovat materiál za aktivitu. Dubov v Chessable Masters sice neprošel ze základní části ani do čtvrtfinále, ale protože vyhrál minulý turnaj série Magnus Carlsen Tour, místo v srpnovém superfinále už má jisté.

Dubov–Artěmijev

Chessable Masters 2020

Jak byste reagovali na poslední tah černého 13…h6? Většina šachistů by se asi bez většího přemýšlení uhnula napadeným střelcem. Na tahu 14.Sf4 by ostatně nebylo nic špatného, ale Dubov si vybral aktivnější plán.

14.h4 De8? A černý hned chybuje… Střelce sebrat samozřejmě nemohl, protože po 14…hxg5 15.hxg5 musí uhnout s napadeným jezdcem, a tohoto tempa bílý využije k převodu věže z a sloupce na h sloupec a k rozhodujícímu útoku. Hrozícímu postupu 15.e5 měl bránit jinak než uhnutím dámy z vazby – po 14…e5 či 14…dxe4 by pozice byla vyrovnaná, takto bílý získává rozhodující výhodu, kterou i uplatnil.

Celou tuto partii, stejně jako všechny ostatní z turnaje Chessable Masters, si můžete přehrát na webu Chess24.com, kde dnes v 16.00 začínají semifinálové duely.

Online přenos všech partií i s videokomentářem zkušených velmistrů v devíti různých jazycích je volně přístupný bez jakýchkoliv poplatků či registrací.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*