Šachový koronavirový boom

Cyklistické grand-tour jsou odsunuté na podzim, tenisové grandslamy v nedohlednu, hokejové ligy definitivně předčasně ukončené, s restartem začíná jen několik fotbalových lig, a to velmi pomalu a bez diváků na stadionech. V této době koronavirového půstu vycítili velkou příležitost šachisté.

Poslední dva měsíce nemine týden, aby se nehrál internetový turnaj s hvězdným obsazením a k tomu stovky dalších online turnajů. Tento víkend odehrálo dvacet šachistů a šachistek ze světové špičky turnaj v bleskovém šachu FIDE Online Steinitz Memorial, připomínající pražského rodáka a prvního mistra světa šachové historie Wilhelma Steinitze.

Při absenci světové jedničky v bleskovém šachu Hikarua Nakamury se mezi muži čekalo hladké vítězství mistra světa Magnuse Carlsena a k tomu také došlo. Velmistr Carlsen získal 12 bodů z 18 partií, o celé dva body více než druhý v pořadí, ruský velmistr Daniil Dubov. Překvapením je až poslední místo velmistra Alexandra Griščuka, jednoho z nejlepších hráčů časových tísní. Mezi ženami zvítězila také hlavní favoritka turnaje, ruská velmistryně Katerina Lagno, byť tedy velmi těsně – až díky rozstřelové armagedonové partii s Číňankou Lei Tingjie.

Připomínka pražského rodáka

A na právě skončený Steinitzův memoriál ihned navazují další velké šachové online projekty. Tým mistra světa oznámil konání série turnajů Magnus Carlsen Chess Tour s cenovým fondem milion dolarů a Mezinárodní šachová federace FIDE ohlásila měsíční projekt Checkmate Coronavirus (Dejte mat koronaviru), jehož součástí bude dva tisíce online turnajů.

Kvarteto superturnajů série Magnus Carlsen Chess Tour bude kulminovat srpnovým velkým finále, ve kterém se utkají vítězové čtyř podniků. První byl minulý měsíc hraný Magnus Carlsen Invitational (vyhrál Magnus Carlsen), druhý Lindores Abbey Rapid Challenge začíná dnes a další dva budou startovat 20. června a 21. července. Hrát budou vždy první čtyři z předchozího turnaje a k nim organizátor dopozve další hráče ze světové špičky.

„Mimořádně úspěšný turnaj Magnus Carlsen Invitational otřásl rekordy v počtu diváků online turnajů. Věříme, že teď je ten správný čas, abychom skrze Magnus Carlsen Chess Tour s rekordním cenovým fondem ve výši jednoho milion dolarů upevnili pozici šachů ve veřejné pozornosti,“ říká Leon Watson, tiskový mluvčí Carlsenových firem. Šachy se podle Watsona mohou nyní stát sportem, kterému budou standardně věnovat pozornost i mainstreamová masmédia, včetně televizí.

Poukázka na výlet do Moskvy

Koronavirovou příležitost ke znovuzrození celosvětového zájmu o šachovou hru vnímá i FIDE. Po prestižně obsazeném Poháru národů a Steinitzově memoriálu zaměřuje nyní svoji pozornost na miliony amatérských šachistů po celém světě. Její projekt Checkmate Coronavirus poběží ve čtyřech internetových šachových hernách (Chess.com, Lichess.org, Chess24.com a Arena.myfide.net). Každý den se v nich bude hrát osmdesát šachových turnajů, do kterých FIDE věnuje 1500 speciálních cen, které mají zdůraznit olympijské heslo „není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“.

Výherci cen nebudou výherci turnajů, ale vylosovaní šťastlivci, aby každý, i výkonnostně velmi slabý šachista, měl stejnou šanci vyhrát. Hlavními 64 cenami budou pozvánky na šachovou olympiádu 2021 v Moskvě. Výhercům FIDE uhradí letenky a týdenní ubytování na olympiádě. Podrobnosti o tomto novém FIDE projektu jsou na webu Checkmatecoronavirus.com.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*