Konkurenční výhoda

V době koronavirové karantény šachy rozkvetly na internetu jako nikdy předtím

 

Šachy mají jako sport z hlediska atraktivity mnoho nevýhod. Nemohou konkurovat divácky vděčným kláním, jako je fotbal, a to nejen kvůli jisté obrazové strnulosti, ale především proto, že k potěšení z jejich sledování – a to včetně komentovaného – potřebujete určitou šachovou úroveň. Zatímco u televizního přenosu z fotbalové Ligy mistrů se může výborně bavit i člověk, který fotbal nikdy nehrál, online přenos z šachového turnaje kandidátů si člověk, který šachy sám nehraje, nikdy nepustí.

Šachy ale naopak mají také své konkurenční výhody a jednou z nich je možnost hrát partie přes internet. Rovněž fyzická indispozice vlastního těla většinou nepřekáží. Můžete hrát z totální koronavirové karantény, můžete hrát, když musíte být na nemocničním lůžku, můžete hrát od předškolního věku prakticky až do smrti. Mohou je hrát zdraví i nemocní, slepí i hluší. A je vidět, jak v těchto týdnech celosvětové koronavirové karantény toho šachisté využívají.

S kamarády, se kterými chodíme hrát už skoro třicet let každý týden fotbal, jsme nyní museli zamáčknout slzu. Přestože většinou hrajeme jen čtyři na čtyři, dáváme si teď nedobrovolnou přestávku, protože naše tělocvična, stejně jako všechny ostatní v republice, je zavřená. Na druhou stranu s kamarády z šachového klubu hrajeme šachové partie ještě častěji než před vyhlášením nouzového stavu. Již jsme měli i několik klubových bleskových turnajů, které pořádáme na webu Chess.com.

Šachová akademie VŠTE pořádá každý den bleskové turnaje pro veřejnost na webu Lichess.org. Začíná se na střídačku od 13.00 a od 18.00 a heslo pro vstup do turnaje je korona. Kromě stovek amatérů a běžných klubových hráčů můžete natrefit i na zajímavé a silné soupeře.

Například minulý týden v pondělí a v úterý zvítězil velmistr Mikuláš Maník a ve čtvrtek se prvním místem blýskl Vašík Finěk, světová ratingová jednička mezi desetiletými.

Velmi dobře si můžete zablicat i na dvou dalších velkých šachových serverech Playchess.com a Chess24.com. Stejně jako na výše zmíneném Chess.com najdete v každý okamžik tisíce hráčů online, takže nikdy nebudete mít problém najít hned svého soupeře.

Na webu Chess24 můžete nejen sami hrát, ale také se bavit při sledování zápasů v bleskovém šachu mezi hráči světové špičky. Při tzv. Banter Blitz velmistři nejen hrají blicky, ale zároveň je v jejich průběhu i komentují. Můžete tak aspoň trochu sledovat myšlení velmistra při hře.

Zvlášť zábavné a instruktivní jsou zápasy mistra světa Magnuse Carlsena, podívejte se třeba, jak v šesté partii zápasu s Nilsem Grandeliusem obětoval dámu. „Možná to není dobré, ale je to moc zábavné, abych do toho nešel,“ řekl při rozmýšlení tahu velmistr Carlsen, obětoval dámu a krásně vyhrál.

V českém prostředí je aktivní také Petr Koutný, který na serveru Lichess.org pořádá pro šachovou veřejnost komentované simultánky s velmistry. První dvě hrál velmistr Štěpán Žilka, a jak to vypadalo, se můžete podívat i na YouTube kanálu Robert a Petr šachy.

PAVEL MATOCHA

Titulní obrázek: 

Banter Blitz zápasy můžete sledovat na Chess24.com nebo na jejich YouTubu. Snímek je ze zmiňovaného zápasu Magnuse Carlsena z okamžiku, kdy mistr světa zvažoval oběť dámy na e5.

REPRO Z CHESS24.COM

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*