Světová jednička z Liberce

Tři F pražského festivalu – hlavní turnaje vyhráli Fírúzdža, Foreest a Finěk

V turnajích Masters a Challengers na Pražském mezinárodním šachovém festivalu (PMŠF) čeští reprezentanti neuspěli. V prvním hrál z našich pouze David Navara a skončil až předposlední, v druhém jsme měli čtyři zástupce a ti se seřadili na čtyřech posledních příčkách.

Ve Futures to ale českým barvám vynahradil desetiletý Václav Finěk, který tento turnaj vyhrál a za sebou nechal i výrazně starší soupeře.

Vašek Finěk ze severočeského Liberce je obrovským talentem nejen českého, ale i světového šachu. Ve své věkové kategorii je s ratingem 2220 elo světovou jedničkou a mezi o dva roky staršími je pátým na světě. Mimořádné předpoklady vykazoval již od svých šesti let, kdy jej otec naučil šachy. „První rok trénoval šachy prakticky neustále, věnoval se jim až deset hodin denně,“ vzpomíná jeho otec, „a když šel po třech měsících na svůj první dětský turnaj, vyhrál jej.“

První dva roky trénoval s tátou, který sám není nijak silným šachistou. V tréninku dominovalo řešení diagramů, jež byly zaměřeny na taktiku, což je mimochodem také způsob, jakým vytrénoval své tři dcery až do světové špičky László Polgár.

Talent jako Navara

Poslední rok s jeho rozvojem již pomáhá Šachový svaz ČR a Vašek Finěk má každý týden tříhodinový trénink s ostřílenými trenéry a silnými hráči Lukášem Vlasákem a Michalem Konopkou, který má nejen bohaté zahraniční trenérské zkušenosti, ale řadu let býval i kapitánem české reprezentace.

„Václav Finěk je minimálně stejně velký talent, jakým byl David Navara, možná ještě větší,“ hodnotí svého svěřence Michal Konopka a ve stejných superlativech o něm mluví i velmistr a místopředseda ŠSČR Martin Petr.

Fiňkovy výsledky ostatně mluví samy za sebe. A to nejen jeho úctyhodný rating, ale také schopnost vyhrávat turnaje, jak opět potvrdil minulý týden v hotelu Don Giovanni v turnaji Futures. Důležité je také, že bez potíží zvládá vrcholné mezinárodní soutěže (loni byl druhý na mistrovství Evropy, přičemž vítěz byl o rok starší), stejně jako souboje se staršími a zkušenějšími soupeři (na polofinále dorostenců a juniorů ČR skončil třetí mezi osmnáctiletými).

A jak zvládá prohry? Nemá problém po nich třeba usnout? „S usínáním problémy nemám,“ vrtí hlavou Vašek Finěk a jeho otec dodává: „On hlavně moc neprohrává. Za poslední půlrok, kdy sehrál desítky vážných partií, prohrál jen třikrát.“

Indův kolaps

Na závěr zaznamenejme pro historii aspoň telegraficky vítěze ostatních turnajů PMŠF.

Hlavní turnaj vyhrál hlavní favorit, byť až na cílové pásce a po velmi spletitém průběhu. V turnaji Masters totiž překvapivě vedl dvě kola před cílem indický velmistr Santoš Gujrathi Vidit, a to o celý bod, ale prohrál obě poslední partie, čímž dovolil pronásledovatelům, aby jej bodově dostihli. O vítězi tak rozhodoval tie-break v bleskovém šachu mezi Viditem a Alírezou Fírúzdžou, který světová juniorská jednička vyhrála 2:0.

I Challengers vyhrál hlavní favorit Jorden van Foreest, který si tak zajistil vstupenku do Masters PMŠF pro příští rok. A vstupenku do Challengers si vybojoval vítěz velkého otevřeného turnaje, kde startovalo 248 šachistů, indický mistr G. Akaš.

PAVEL MATOCHA

Desetiletý Václav Finěk, který minulý týden vyhrál mezinárodní turnaj v pražském hotelu Don Giovanni, je ve své věkové kategorii světovou jedničkou FOTO V. JAGR

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*