Zpomalená reklamní hvězda

Mezi písečnými dunami na pobřeží Severního moře začal o víkendu již 82. ročník šachového Wimbledonu. V lednu se do nizozemského letoviska Wijk aan Zee, které jinak v zimě vyplňují pouze vítr, ocelárny Tata Steel a pár místních, tradičně sjíždí nejen velmistři ze světové špičky, ale i stovky amatérů.

Jedničkou startovního pole hlavního turnaje je mistr světa Magnus Carlsen, který byl minulý týden v Praze – v paláci Žofín natáčel reklamu! Lidové noviny o tom informoval pražský šachista z týmu Unichess Zdeněk Kovář, který jako člen filmového štábu měl příležitost si s ním v rámci natáčení zahrát čtyři partie.

„Při natáčení se ukázalo, že nasmlouvaní herci vůbec šachy neumí, a tak pro větší autenticitu záběrů režisér rozhodl posadit proti mistru světa mě, neherce a člena štábu. To bylo potom, co se dozvěděl, že jsem šachista druhé výkonnostní třídy,“ vypráví Zdeněk Kovář.

„Hráli jsme čtyři partie, první tři jsem prohrál a poslední jsme z časových důvodů nedohráli, režisér již měl všechno natočeno. Celý štáb kibicoval a fandil, z hlavy se mi kouřilo jak parní lokomotivě z komínu. Černými jsem na něj zkoušel Skandinávskou, když je ten Nor, a taky Holandskou, když z Prahy letěl na turnaj do Wijk aan Zee,“ doplnil Kovář.

Co vyměním, to neztratím

Mistr světa zahájil turnaj ve Wijk aan Zee tradičně velmi vlažně. V sobotu ho velmi snadno způlil domácí hráč Anish Giri a v neděli s Yu Yangyim předvedl další nemastnou neslanou remízu.

Zatímco ve druhé partii, kde čínský velmistr hrál bílými stylem „co vyměním, to neztratím“, nebyl za nudnou partii zodpovědný černými hrající Carlsen, za bídu v sobotní partii mohl.

Carlsen–Giri
Wijk aan Zee 2020

10.h3? Tento tah si po partii Carlsen velmi vyčítal: „Hrál jsem špatně. V 10. tahu jsem přehlédl jednoduchou taktiku, po které jsem ztrácel centrálního pěšce. Za remízu tak můžu být rád.“

10…Je4 11.Jxe4 Na 11.Se3 by přišlo 11…Jg3! 12.fxg3 Vxe3.

11…Vxe4 12.Se3 Jxd4 13.Jxd4 Sxd4 14.Sf3 Vh4 15.Sxd4 Nešlo 15.g3?, protože černý by obětoval kvalitu 15…Sxe3 16.gxh4 a měl zřejmou výhodu kvůli rozbitému krytu kolem bílého krále.

15…Vxd4 16.Sxb7 Bílý měl štěstí v pozici, že může chybějícího pěšce vždy dobrat a pozici postupně výměnou materiálu zjednodušovat. Partie rychle a nudně přešla do totálně remízové věžovky.

Kromě Carlsena a Giriho se při prvním letošním superturnaji ukazují i světová dvojka Fabiano Caruana, Carlsenův předchůdce na světovém trůnu Višvanáthan Ánand či mimořádně talentovaný šestnáctiletý Alíreza Fírúzdža. Právě ten málem zahájil dvěma vítězstvími, když v prvním kole přejel velmistra Vladislava Kovaleva a ve druhém měl pěšce více v koncovce s Janem-Krzysztofem Dudou, který byl nakonec moc rád za remízu.

Hlavní turnaj hraje čtrnáct velmistrů, tedy je na současné poměry velmi dlouhý. Wijk aan Zee je jediný superturnaj hraný na třináct kol. První dvě tak jen naznačují, jakou formu si kdo do letoška přináší. Přímý přenos všech partií turnaje, který komentují velmistři Peter Svidler a Jan Gustafsson, lze sledovat na webu Chess24.com.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*