Dvojitý íránský samomat

Mistrovství světa v rapid šachu a v bleskovém šachu na konci minulého roku vyhrál Magnus Carlsen. Spolu s ním byl největší hvězdou šampionátu šestnáctiletý Alíreza Fírúzdža.

MOSKVA/PRAHA Magnus Carlsen je opět mistrem světa ve všech třech šachových disciplínách současně, když v posledních dnech roku 2019 vyhrál šampionát v rapid šachu i bleskovkách. Je to jeho již jedenácté vyhrané MS, což jen dokumentuje, s jakým odstupem tento geniální 29letý Nor vládne šachovému světu.

Když se v průběhu šampionátu v rapid šachu reportér světové jedničky zeptal, co mu na turnajích nejvíce pomáhá, Carlsen odpověděl: „Nejvíce mi pomáhá to, že jsem nejlepší.“ Od všech ostatních by to znělo jako nadutost, od Magnuse to je jen konstatování zjevného faktu.

Jediným hráčem, který by ho mohl v klání o titul mistra světa reálně ohrozit, je aktuální světová trojka Ding Liren, který mu nejen nejvíce zatápí ve všech vzájemných partiích, ale navíc byl loni po deseti letech prvním šachistou, který Carlsena porazil v tie-breaku ve zrychleném šachu.

V Moskvě, kde se mistrovství světa v rapidu a blickách hrálo a kde Ding Liren nestartoval, se ukázal ještě jeden vážný kandidát na budoucí korunu šampiona. Teprve šestnáctiletý velmistr Alíreza Fírúzdža vybojoval stříbro v šampionátu v rapid šachu a v bleskovém šachu rovněž hrál na medailových místech. V 19. kole měl dokonce na lopatě i mistra světa! Jenže v oné kritické bleskovce s třemi pěšci více (!) v koncovce různobarevných střelců padl na čas. Finální pozice byla remis, přitom íránský velmistr dlouho vyhrával.

I na záznamu je jasně patrné, jak byl mladičký Alíreza při partii nervózní a jak neunesl porážku. Padaly mu figurky a po duelu vztekle praštil lahví o zem, pak chtěl po rozhodčím, aby mu ukázal šachová pravidla, a nakonec protestoval, že ho soupeř na posledních vteřinách rušil, když řekl něco norsky. Nešťastná prohra Fírúzdžu rozhodila natolik, že prohrál i následující partii a nakonec skončil až šestý. Kdyby vyhranou pozici s Carlsenem dotáhl, odjížděl by pravděpodobně z Moskvy s medailí i v bleskovém šachu. Jenže na kdyby se nehraje…

Emigroval do Paříže

Fírúzdža nicméně svého moskevského úspěchu nedosáhl s íránským patronátem, ale pod neutrální vlajkou Mezinárodní šachové federace FIDE. Jeho spor s domácí šachovou federací, který vedl nakonec nejen k jeho vystoupení ze svazu, ale také k emigraci z Íránu, vyvěrá z politického bojkotu, který Teherán uvalil na izraelské sportovce a podle něhož žádný Íránec nesmí hrát s kterýmkoliv izraelským soupeřem. Toto íránské nepřijatelné zasahování politiky do sportu se v loňském roce řešilo nejen v šachu, ale třeba i v judu.

Na nedávno hraném turnaji Sunway Sitges Chess Festival se íránští velmistři Parham Maghsoodloo a Amin Tabatabaei utkali s izraleskými rivaly. Doma se za to omluvili a vysvětlovali, že dopředu nevěděli, že na turnaji budou i izraelští šachisté, a že když byli nalosování k vzájemným zápasům, už s tím nemohli nic dělat. Kdyby totiž nenastoupili, hrozil by jim kromě zkontumování v rámci celého turnaje také následný postih od FIDE pro nesportovní chování.

Ve snaze zamezit vzájemným partiím svých reprezentantů s izraelskými šachisty odhlásila Íránská šachová federace své zástupce z mistrovství světa v rapid šachu a v bleskovém šachu. Na startovní listině bylo totiž i šest šachistů z Izraele.

Zatímco Maghsoodloo a Tabatabaei se podvolili, nejlepší íránský šachista, 16letý velmistr Alíreza Fírúzdža, se vzepřel – reagoval vystoupením z Íránské šachové federace a emigrací ze země. Společně se svým otcem nyní žije v Paříži a hraje pod neutrální vlajkou FIDE.

V šachových kuloárech se v posledním týdnu intenzivně řeší, kterou reprezentaci tento velmi silný hráč (již nyní má rating přes 2700 elo) a hlavně extrémně nadějný talent do budoucna posílí. Nejčastěji se mluví o Francii, kde nyní Fírúzdža žije, a o Spojených státech amerických, které svoji reprezentaci metodou „nákupu“ zahraničních posil staví.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*