Ruský doping zavařil FIDE

Mistr světa Magnus Carlsen zabloudil v mlze nad Temží, finále Grand Chess Tour ovládl Ding Liren

Ještě než jsem si přehrál všechny partie z finále Grand Chess Tour, které velmi přesvědčivě vyhrál čínský velmistr Ding Liren, objevila se v agenturách zpráva Světové antidopingové agentury WADA, která může zásadně a pravděpodobně výrazně negativně ovlivnit šachové dění v příštích letech.

Výkonný výbor WADA rozhodl, že Rusko bude kvůli státem krytému dopingovému skandálu svých sportovců vyloučeno na další čtyři roky z účasti na olympijských hrách a mistrovstvích světa v mnoha sportovních disciplínách. Nejenže nebudou ruští sportovci moci startovat pod ruskou vlajkou a v případě triumfu poslouchat ruskou hymnu, ale Rusko nebude smět ani žádné mistrovství světa či jinou významnou sportovní soutěž pořádat.

Mezinárodní šachová federace FIDE je členem Mezinárodního olympijského výboru IOC, a tak musí respektovat rozhodnutí WADA. Proto jsou šachoví profesionálové občas testováni, zda neužívají nepovolené podpůrné prostředky, a to přesto, že šachovým velmistrům anabolické steroidy, betablokátory či stimulační látky nemají jak pomoci.

Teoreticky by se nabízelo využití látek zvyšujících pozornost a snižujících únavu, jenže ty je třeba naordinovat na konkrétní čas (podaná droga vás na chvíli naspeeduje, ale potom přichází prudký útlum) a v pětihodinové šachové partii nemůžete odhadnout, kdy přijde ten klíčový moment.

V šachu není problém s užíváním chemických preparátů, ale s podváděním skrze počítačovou nápovědu a s tím WADA odebíráním krve a moči pomoci nemůže. Mimochodem před pár dny vynesla FIDE exemplární trest nad velmistrem Igorsem Rausisem, přistiženém při podvodu během turnajové partie. Rausisovi byl odebrán titul šachového velmistra a zakázán start v oficiálních soutěžích na šest let.

Dva klíčové turnaje v Rusku

Ale zpátky k aktuálnímu potrestání Ruska a dopadům tohoto rozhodnutí na šachový svět. V příštím roce se má v březnu a dubnu v Jekatěrinburgu konat turnaj kandidátů mistrovství světa a v červenci a srpnu v Chanty-Mansijsku šachová olympiáda, tedy dvě ze tří nejdůležitějších šachových akcí roku. FIDE požádalo WADA o výjimku, ale co když ji nedostane? Rusko bylo jediným zájemcem o pořádání těchto dvou turnajů, a tak není možné jednoduše s odkazem na Mezinárodní olympijský výbor rozvázat s ruskými pořadateli smlouvu a přidělit pořádání kandidátského turnaje a olympiády jiným zájemcům.

Nejen pro Dinga Lirena, který rozdílem třídy vyhrál o víkendu v Londýně finále Grand Chess Tour, je otázka místa a termínu konání kandidátského turnaje zásadní. Čínský velmistr nejprve v semifinále GCT deklasoval Levona Aronjana, aby pak ve finále vycvičil Maxima Vachiera-Lagraveho, který překvapivě postoupil přes mistra světa Magnuse Carlsena a má také šanci získat místo v kandidátském turnaji.

Poražené semifinalisty zmiňujeme proto, že chceme ukázat pozici z jejich partie ze souboje o třetí místo. To vyhrál Magnus Carlsen docela přesvědčivě, ale v této rapid partii dostal mat – ani mistr světa není imunní před blackoutem.

Černý má dvě věže za střelce, tedy rozhodující materiální převahu, a po 39…Kh5 by i partii snadno vyhrál. Carlsen ani nebyl v časové tísni, na hodinách měl ještě přes pět minut času, a přesto blicnul: 39…g6?? a po 40.Sf8+ Kh5 41.De7 se vzdal, protože už nemohl zabránit matu. 1-0.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*