Blesky na hranici

Česko-slovenský zápas manažerů vyhráli Češi 4:0 a poblahopřát jim přišel i předseda slovenského parlamentu Andrej Danko.

Mlha se převalovala přes hotýlek Svaté Ludmily a uvnitř zuřily blesky. Ve starobylé Skalici, ležící prakticky na česko-slovenské hranici, uplynulou sobotu zápolilo několik desítek manažerů ve třech šachových disciplínách, jednou z nich byl i turnaj v bleskovém šachu.

Již třináctý ročník Česko-slovenského šachového zápasu manažerů se uskutečnil tradičně o podušičkovém víkendu a v rozporu s tradicí několika posledních let dominovali čeští páni ředitelé. Setkání začalo alternativní simultánkou velmistrů Jána Markoše a Štěpána Žilky a pokračovalo vlastním zápasem českých a slovenských manažerů na šestnácti šachovnicích na čtyři kola v rapid šachu. Po večerní ochutnávce vín z vinařství Vysoké Pole vyvrcholilo nočním turnajem v bleskovém šachu.

Letošní duel vyhráli Češi jasně 4:0, když v každém kole vítězili poměrně přesvědčivým rozdílem a v posledním, čtvrtém kole své již odevzdané soupeře zdemolovali 10,5 : 5,5. Z několika českých manažerů, kteří dosáhli stoprocentního skóre 4:0, byl jako největší bijec vyhlášen ředitel a majitel VAE Controls Martin Pecina, protože navíc vyhrál i partii v simultánce proti velmistrům. Bývalého ministra vnitra Pecinu za jeho výkon odměnil předseda slovenského parlamentu Andrej Danko, který se na zápas manažerů přijel do Skalice podívat, slovenskou valaškou.

„Šachy sám moc rád hraji, jsou nejdokonalejší ze všech her. Mimo jiné trénují schopnost logicky přemýšlet. Pořádám proto každoročně Vánoční šachový turnaj v Národní radě Slovenské republiky, nad kterým letos již potřetí převezme záštitu bývalý mistr světa Anatolij Karpov a sehraje přitom na parlamentní půdě simultánku proti čtyřem politikům,“ řekl Andrej Danko. V závěrečném nočním turnaji v bleskovém šachu, kterého se zúčastnilo 27 hráčů, zvítězil velmistr Štěpán Žilka, avšak jen díky lepšímu pomocnému hodnocení, před bývalým manažerem skupiny ČEZ Janem Hruškou. Ten nečekaně získal, stejně jako velmistr, 5 bodů ze šesti partií. Za nimi byli dva slovenští manažeři Mario Castiglione a František Jablonický a o 5. až 7. místo se podělili bývalý předseda Úřadu na ochranu osobních údajů Igor Němec, konzultant Tomáš Mičánek a ředitel společnosti Šach Mat, s. r. o., Pavel Matocha.

O přestávkách mezi koly sledovali manažeři přenos z Hamburku, kde na turnaji FIDE Grand Prix bojoval i český reprezentant David Navara. Páteční partii s ruským bohatýrem Alexandrem Griščukem pohodlně zremizoval černými figurami. Panovala tak velká očekávání, že by mohl sobotní partii bílými vyhrát a postoupit do semifinále. Bohužel však v ostré partii s rošádami na opačných křídlech nehrál přesně a soupeř dvě Navarova drobná zavání potrestal stejně nekompromisně jako Attila Végh odkrytou bradu Karlose Vémoly.

Na FIDE Grand Prix si tak semifinále zahrají Griščuk s Maximem Vachierem-Lagravem a Daniil Dubov s Janem-Krzysztofem Dudou. A David Navara spěchá do Černé Hory, aby posílil svůj tým AVE Nový Bor na Evropském klubovém poháru.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*