Škádlivé blicky s Magnusem

S mistrem světa Carlsenem si může zahrát každý, velmistra Vana Nguyena si pozvali manažeři

Tenisový Laver Cup je pro fanoušky a zřejmě i pro jeho aktéry sladkou tečkou za sezonou a tak tomu bylo i o tomto víkendu. Nejde o prestižní vítězství, ale o zábavu a potěšení. Nejlepší tenisté světa baví sebe i diváky.

Šachy mají na rozdíl od tenisu výhodu, že fanoušci si mohou se svými idoly i přímo zahrát. V simultánce i přes internet. Světová jednička Magnus Carlsen minimálně jednou ročně věnuje dvě hodiny na komentované bleskovky se svými fanoušky na serveru Chess24.com. Na YouTube si můžete najít tyhle dvouhodinovky s názvem Banter Blitz with World Champion Magnus Carlsen a sledovat, jak mistr světa hraje pětiminutovky i tříminutovky se silnými i slabými soupeři

Poslední Banter Blitz s Magnusem se odehrály 6. září a rozhodně stojí za přehrání. Trochu nahlédnete do šachového myšlení mistra světa, když vysvětluje, o jakých tazích přemýšlí, jaké kombinace vidí, či co byla chyba a proč.

A zároveň se výborně pobavíte. Mistr světa rozehrává i velmi netradiční zahájení, například bílými Grobův útok (1.g4!) nebo černými hraje častokrát v prvním či druhém tahu g5 a říká tomu zahájení Norská krysa. Někdy vedle Magnuse sedí ještě jiný šachista a mistr světa jej zapojuje do hry. Občas si střihne blicku naslepo (jeho parťák mu hlásí tahy a ubíhající čas a Magnusovy tahy myší provádí), nebo zvláštní variantu debla – druhý šachista řekne druh figury (např. střelec, nebo pěšec) a velmistr Carlsen si vybere, kterou konkrétně a kam potáhne.

Akce dle záběru kamery zjevně baví i mistra světa, ve zmiňovaném posledním Banter Blitz ho nejvíc potěšil tento mat, který dal v blicce soupeři s online ratingem před 3000 elo.

Černý je na tahu, má kvalitu navíc, ale nezabrání hrozícím matům jezdci. Mohl si vybrat mezi Jf6# (kdyby zahrál h6) a Jh6# (kdyby zahrál f6).

Podobné komentované blicky si na Chess24 můžete zahrát i s dalšími velmistry, například Peterem Svidlerem, Janem Gustafssonem či Alexandrem Griščukem. Čeští velmistři zatím Banter blitz nenabízejí, ale s nimi si zase snáze můžete zahrát tváří v tvář v simultánce nebo si s nimi domluvit i nějakou soukromou lekci blicek.

Například minulý týden pořádala Pražská šachová společnost (www.praguechess.cz) pro firmu EY manažerské setkání a bleskový turnaj, jehož hlavním hostem byl nejmladší český velmistr a mistr Evropy do 18 let Thai Dai Van Nguyen. Pozvaní manažeři měli příležitost si s ním popovídat nejen o šachu a vítěz manažerského bleskového turnaje, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, si mohl zahrát dvě partie právě s velmistrem Nguyenem.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*