Pevné nervy rozhodují

Nejlepší český junior Thai Dai Van Nguyen zvítězil na mistrovství Evropy do 18 let, když triumfoval mohutným finišem: vyhrál poslední čtyři kola. Mladík s vietnamskými kořeny (jeho otec je spolumajitelem obchodní sítě se sportovními potřebami Sportisimo) je už několik let největším talentem českého šachu.

Velmistrovský titul získal krátce po svých šestnáctých narozeninách, čímž se stal nejmladším velmistrem v dějinách České republiky (Davida Navaru předskočil o několik měsíců). Letos v červnu na festivalu Pražské šachového společnosti v Obecním domě sehrál zápas na deset partií v rapid tempu s legendou světového šachu Janem Timmanem a přesvědčivě zvítězil 7:3.

Na ME do 18 let, jež se konalo minulý týden v Bratislavě, uhrál Van Nguyen 7,5 bodu z devíti partií, o půl bodu tak předběhl druhého v pořadí Tagira Salemgarejeva z Ruska a o celý bod třetího Liama Vrolijka z Nizozemska. První dva nasazení hráči šampionátu, velmistři Aram Hakobjan z Arménie a Lucas Van Foreest z Nizozemska, skončili až na 17. a 27. místě.

Nejlepší československý velmistr poloviny minulého století Luděk Pachman považoval za jeden z důležitých ukazatelů odlišujících ty nejlepší velmistry od průměrných to, jak dokážou zvládat poslední turnajová kola. Vyhrát rozhodující partie je mnohem obtížnější než bodovat v prvních kolech, kdy ještě o moc nejde. Van Nguyen opakovaně demonstruje, že má velmi dobrou nervovou soustavu a s napětím klíčových partií se umí popasovat výborně.

Velmistr Van Nguyen v již zmíněném zápase s velmistrem Timmanem vyhrál všechny tři partie posledního dne. Na evropském šampionátu měl před posledním kolem stejný počet bodů Fredrik Tor Kaasen – a právě proti němu v rozhodující partii usedl.

Podívejte se, jak bravurně ji zvládl.

Z českých reprezentantů na mládežnickém evropském šampionátu se velmi dařilo také Václavu Fiňkovi, který v kategorii do deseti let vybojoval stříbrnou medaili. A spokojená může být i Kristýna Laurincová s desátým místem v kategorii šestnáctiletých dívek.

PAVEL MATOCHA

Foto: Anežka Kružíková

 

NGUYEN – KAASEN, ME DO 18 LET

(Diagram 1) Po dvaceti tazích Grünfeldovy indické obrany byly šance obou stran v podstatě vyrovnané. Černý má sice výrazně hůře postaveného jezdce, ale na druhou stranu má lepšího černopolného střelce a nadějnější pěšcovou strukturu kvůli převaze dva na jednoho na dámském křídle.

21.Je2 Jc4 22.Sxc4 bxc4 Černý se zbavil své nejhůře postavené figury, ale poziční cena za to bude příliš vysoká. Jednak si závažně poškodil pěšcovou strukturu, dále jeho bělopolný střelec bude mnohem horší figurou než bílý jezdec a navíc mu bílý snadno a rychle vymění mocného černopoláka.

23.Sd4 Sxd4 24.Dxd4 Dc5? Černý měl využít vazby bílé dámy a rychle rozehrát bělopolného střelce 24…Sc6 a 25…Sa4.

25.Dxc5 Vxc5 26.Vb1 Vd7 27.Jc3 Va5 28.a4 f6 29.Kf2 Kf7 30.Vb6 Vc5 31.V1b1(Diagram 2)

I když je materiál obou stran vyrovnaný, rozdíl v aktivitě figur je propastný a černá pozice je totálně prohraná.

31…Sc8 32.Ke3 V7c7 33.f4 Ke8 34.Kd4 Kf7 35.e5 fxe5 36.fxe5 Ke8 Černý nemá protihru, může jen trpně přihlížet, jak ho bílý zmasakruje, anebo se včas vzdát.

37.Vb8 Kf7 38.Vf1+ Kg7 39.e6 g5 40.Ke4 a černý se vzdal. 1-0

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*