Figurka za 20 milionů

Rodina skotského obchodníka se starožitnostmi, který před padesáti lety koupil za pět liber jednu starou šachovou figurku z mrožího klu, může bouchnout drahé šampaňské. Minulý týden tu figurku šachové věže prodali v aukční síni Sotheby’s za 735 tisíc liber, což je víc než 20 milionů korun.

Devíticentimetrová figurka bojovníka, který zastával roli věže, je totiž jedním z pěti dosud chybějících kamenů ze slavných figur z ostrova Lewis. Většinu z těchto nádherných děl mohou obdivovat návštěvníci Britského muzea v Londýně a Národního skotského muzea v Edinburghu.

Původ skvostů, které BBC zařadila do svého populárního seriálu Historie světa ve 100 objektech, halí jemný závoj tajemství. V roce 1831 byly nalezeny zahrabané v písku v zátoce Uig na ostrově Lewis, ležícím na severozápadní výspě Skotska. Podle historiků byly ve 13. století vyřezány z mrožích klů v norském Trondheimu a v souostroví Vnějších Hebrid si je možná ukryl nějaký obchodník, který se pro ně již nestihl vrátit.

Pět až deset centimetrů vysoké figurky z mrožích klů, které původně byly čtyřmi šachovými sadami (zachovalo se 8 králů, 8 dam, 16 střelců, 15 jezdců, 12 věží – čtyři z nich představují divoké válečníky berserky – a 19 pěšců), byly půl tisíciletí zahrabané v písku, než je roku 1831 našel Malcolm MacLeod. Kromě šachových figur byly v pokladu ještě hrací kameny na dámu. Známo bylo 93 předmětů, z nichž 82 vlastní Britské muzeum a 11 Národní skotské muzeum. Nyní se objevil devadesátý čtvrtý, a sice třináctý válečník berserk, který plnil roli šachové věže. Toho v roce 1964 koupil obchodník se starožitnostmi na trhu v Edinburghu za pět liber, pak tu figurku zdědila jeho dcera, jejíž rodina ji letos přinesla ukázat do londýnské aukční síně Sotheby’s. Po jejím pár dní starém vydražení jde o aktuálně nejdražší šachovou figurku na světě.

 

Šílená věž a berserk

Věž má v šachových soupravách tradičně podobu bašty, věže, ale v historii najdeme i jiné formy této figury.

■ V indických a dalších východních soupravách z minulých staletí měly nejčastěji podobu bojových slonů či ozbrojených vozů. V severských středověkých šachových soupravách, jejichž slavným exponátem jsou právě soupravy z ostrova Lewis, hráli roli věží šílení válečníci berserkové.

■ Berserkové se vyznačovali zběsilostí v boji a traduje se o nich spousta mýtů. Tito uctívači severského boha Odina údajně necítili bolest a ve svém stavu nekontrolovatelné zběsilosti byli imunní vůči ohni i kovu. Zuřivého stavu zběsilosti mohli dosahovat užíváním omamných látek, například muchomůrek.

■ V historických pramenech se objevují zmínky o jejich kousání do štítu (viz jedna šachová figurka berserka z ostrova Lewis) a o pěně, tvořící se jim okolo úst během boje.

■ Šílená věž je známou formou překvapivé možnosti obrany v šachové partii. V ilustrativním příkladu na diagramu se zdá, že bílý je ztracen – černý hrozí matovat dámou na a7. Jenže bílý má k dispozici právě svoji šílenou věž, zběsilého berserka…

1.Vb6+! Ka5 Černý nemůže věž kvůli patu sebrat ani dámou, ani králem.

2.Vb5+ Ka4 3.Vb4+ Ka3 4.Vb3+ atd. černý král z šachů neuteče a kvůli patovému postavení bílého krále končí partie remízou.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*