Dlouhá cesta krále

V Norsku dnes začíná nejsilněji obsazený turnaj roku

Modrý dřevěný šachový král možná již dnes dorazí do norského Tonsbergu, rodného městečka mistra světa Magnuse Carlsena. Přitom právě dnes Magnus Carlsen a dalších devět supervelmistrů zahajují v Norsku první kolo nejsilněji obsazeného turnaje roku.

Tato časoprostorová koincidence je až neuvěřitelná. Loni na jaře se modrý král coby „travel-bug“, putovní předmět v rámci hry geocaching, vydal na cestu z Prahy. Jeho úkolem bylo dostat se do rodiště současného mistra světa. A posouvat ho mohli jen „kačeři“, jak si říkají hráči geocachingu, z jedné skrýše do další. Před dvěma týdny norská kačerka Daffodil74 na stránce stopující cestu tohoto krále napsala: „Král! Kamarád ho přivezl a já si ho vzala ještě dřív, než jsem se dozvěděla, že cestuje právě do Tonsbergu. Syn totiž jede příští týden k Tonsbergu navštívit babičku, tak ho s ním pošlu. Nikdy jsem se nesetkala s Magnusem Carlsenem, myslím, že jsem přestala hrát šachy dříve, než on začal… Když jsem byla teenager, mými šachovými idoly byly sestry Polgárovy. Ale ani je jsem nepotkala. Budu tu s vámi sdílet fotku největšího šachového okamžiku mého života, když jsem hrála proti Karpovovi. Myslím, že to bylo v létě roku 1990.“

A minulý týden ve čtvrtek navštívená babička, také kačerka, Momo4T přidala fotku modrého krále na místních novinách a napsala k tomu: „Tohle včera přivezl vnuk. Zábavné. Žiju 3,5 kilometru od Tonsbergu, čtu tonsberské noviny, má rodina je plná šachistů, a přitom jsem nevěděla, že Magnus se narodil tady! Nyní tento předmět zamíří do mého travel-bug hotelu a doufám, že ho v té skrýši najde nějaký další šachista.“

Superturnaj Altibox Norway Chess 2019 se hraje v Stavangeru, který stejně jako Tonsberg leží na jihu Norska. Kromě světové jedničky Carlsena se ho účastní i dvojka Fabiano Caruana, trojka Ding Liren, čtyřka Maxime Vachier-Lagrave a další hráči z první světové desítky. Žebříčkově nejslabším hráčem ve Stavangeru je Yu Yangyi, který je na dvacáté příčce ratingového pořadí.

Takové startovní pole by svádělo k domněnce, že půjde o mimořádně vyrovnaný turnaj, který nemá outsidera a který může vyhrát téměř kdokoli z účastníků. Již letmý pohled na kurzy sázkových kanceláří však ukazuje, jak mylná to je domněnka. Tedy alespoň podle bookmakerů a letošních výsledků Magnuse Carlsena. Ten totiž letos zvítězil na všech turnajích, kterých se zúčastnil, a s výjimkou lednového Wijk aan Zee to bylo vždy rozdílem třídy. Kurz na Carlsenovo vítězství v turnaji je 1,58, zatímco na druhého Caruanu je kurz 11 a na všechny ostatní ještě vyšší.

Potvrdí Magnus svoji letošní famózní formu? Anebo na domácím hřišti neustojí tlak a očekávání svých fanoušků a z vítězství se bude radovat někdo jiný? Druhá možnost přitom není vůbec tak bláznivá alternativa, jak by se při pohledu na kurzy mohlo zdát. V uplynulých šesti letech tohoto turnaje totiž Magnus Carlsen dokázal vyhrát pouze jednou, a předloni byl dokonce až předposlední, přestože jinak vyhrával téměř všechny ostatní turnaje, na nichž startoval. Online přenos můžete sledovat každý den od 17 hodin na webu live.norwaychess.com.

PAVEL MATOCHA

Největší zážitek hráčky geocachingu, která se ujala dřevěného krále? Utkala se s Karpovem. FOTO DAFFODI174

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*