Zakletý Londýn

Jako při MS, tak i ve finále Grand Chess Tour skončily remízou všechny partie klasickým tempem

Zatímco v Praze tento víkend skákali ve finále Super Grand Prix koně parkuroví, v Londýně v rámci finále Grand Chess Tour skákali koně šachoví. Do londýnského vyvrcholení se po čtyřech superturnajích, hraných v klasickém, rapidovém i bleskovém tempu, probojovalo kvarteto Levon Aronjan, Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura a Maxime Vachier-Lagrave.

Semifinálové zápasy mezi Caruanou a Nakamurou a mezi Aronjanem a Vachierem-Lagravem navázaly na zápas o titul mistra světa – všechny klasickým tempem skončily remízou a rozhodlo se až v rapidech a bleskovkách. Ve zrychleném čase se potvrdily ratingové předpoklady této disciplíny a do finále postoupili Nakamura s Vachierem-Lagravem. Druzí dva pak bojovali o třetí místo. Ai v této části trvalo londýnské prokletí a diváci neviděli ani jednu rezultativní partii v klasickém tempu.

Nicméně v první partii, ostatně stejně jako tomu bylo v londýnském zápase o titul mistra světa, měl černý slušnou šanci zvítězit. Vachier-Lagrave rozehrál svoji oblíbenou Grünfeldovu-indickou obranu a svého soupeře nejprve dostal na teoretické pole zahájení, kde se sám vyznal lépe, a potom ho pomalu přehrával. Podívejme se na pozici po 33.Vxa5.

Nakamura – Vachier-Lagrave

finále Grand Chess Tour,

Londýn 2018

Francouzský velmistr přešel do koncovky s pěšcem více, navíc s výhodou střelce proti koni. Zde měl zahrát 34…Vd1+ 35.Kf2 Vd2+ 36.Kg1 Va2! a měl by slušné šance partii vyhrát. Bílý by totiž nemohl vyměnit věže (pak by ten volný a-pěšec bezpečně rozhodl partii), takže černý by získal pozici s postupujícím vzdáleným pěšcem a odřezaným soupeřovým králem.

Místo toho Vachier-Lagrave pokryl svého e-pěšce 37…f6? a po 34.Jf1 Vd1 35.Kf2 a6 36.Je3 Vd2 37.Kg1 Vd6 (i zde mohl zkusit motiv s Va2) 38.h4 Kf7 39.g4 Sd7 40.g5 Sb5 41.Kf2 Ke6 42.gxf6 Kxf6 43.Jd5+ Kf7 44.Jc7 Vb6 45.Ke3 h6 46.Kf2 h5 47.Kg3 Se2 48.Kf2 Sb5 skončila partie remízou, černý nemá, jak výhodu pěšce přetavit v celý bod. 1/21/2

Rozhodovat se tak opět muselo až v partiích s výrazně kratším časovým limitem, který skončil včera až po uzávěrce této stránky. Výsledky najdete na facebookovém profilu Chess Café nebo na webu pořadatelů Grandchesstour.org.

Letos na tomto místě potkáváme naposledy – příští týden je svátek vánoční –, proto si shrňme nejdůležitější události letošního bohatého šachového roku. Světová jednička a mistr světa Magnus Carlsen obhájil v Londýně titul, byť k tomu opět potřeboval až tie-break ve zrychleném čase, protože ve dvanácti partiích v klasickém tempu nedokázal Fabiana Caruanu ani jednou udolat.

Na šachové olympiádě v Batumi vyhrála Čína, a to jak mezi muži, tak mezi ženami.

A po 23 letech došlo ke změně v křesle prezidenta Mezinárodní šachové federace – Kirsana Iljumžinova vystřídal Arkadij Dvorkovič.

Na domácí scéně zaznamenejme, že David Navara je stále bezkonkurenční českou šachovou jedničkou, již patnáct let.

V soutěžích družstev podobně dominoval 1. Novoborský ŠK, nicméně letos v české extralize poprvé po dlouhých devíti letech prohrál zápas.

PAVEL MATOCHA

Hodně šachových nápadů do roku 2019, ať vás provází síla bohyně Caissy!

Správné řešení z minulého týdne

Galickij 1900:

1.Sf6! gxf6 2.Kf8 f5 3.Jf7

Berg 1899:

1.Se3! Sxg3 2.Sg5 Sd6 3.g4

 

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*