Čínský double

Viceprezident FIDE se pokusil vyšachovat svého protikandidáta žalobou k etické komisi

Čerstvě po volbách má nejen Česká republika, ale i Mezinárodní šachová federace, která zažila další dramatický výběr svého prezidenta. Po nuceném odchodu Kirsana Iljumžinova, poté co ho USA zařadily na sankční protiruský seznam, vládl FIDE její viceprezident Georgios Makropoulos, který se chtěl stát i jejím novým prezidentem. Jeho protikandidáty byli anglický šachový velmistr Nigel Short a ruský politik Arkadij Dvorkovič, který je veřejnosti znám jako hlavní organizátor letošního mistrovství světa ve fotbale.

Kampaň se nevedla v rukavičkách, kandidáti se navzájem obviňovali z korupce a kupování hlasů od menších federací, z tunelování FIDE či, že jsou jen užitečnými idioty Putina. Když Makropoulos pár týdnů před volbami pochopil, že asi nevyhraje, zkusil poslední zoufalý tah. Dal na svého protikandidáta žalobu k etické komisi FIDE s návrhem na trest v podobě osmiletého zákazu práce v orgánech FIDE. Pokus vyšachovat schopného ruského protikandidáta přes etickou komisi Řekovi nevyšel a když těsně před volbami velmistr Nigel Short stáhl svou kandidaturu a veřejně podpořil Rusa, bylo prakticky vymalováno. Arkadij Dvorkovič vyhrál přesvědčivým poměrem 103 proti 78 hlasům a ve FIDE se čeká velká rošáda.

Dvorkovičův otec byl respektovaným šachovým rozhodčím, on sám se ale až dosud v šachovém světě pohyboval vždy jen jako celebrita a mocná osobnost, která umí pomoci zpovzdálí. Od roku 2012 byl Arkadij Dvorkovič šest let náměstkem premiéra ruské vlády a od roku 2015 je také předsedou správní rady ruských železnic. Nyní se stává hlavním mužem Mezinárodní šachové federace.

Volby nového prezidenta FIDE probíhaly v Batumi v době konání šachové olympiády, největší a nejdůležitější soutěže národních reprezentací. Zápasy byly hrány vždy na čtyřech šachovnicích a celkem soupeřilo 185 mužských a 151 ženských týmů v jedenáctikolovém turnaji.

Žádný z hlavních favoritů nedokázal projít olympijským kláním bez zaváhání – Čína prohrála s Českou republikou (o tomto velkém úspěchu českého šachu jsme psali zde v šachové rubrice minulý týden) a Rusko i USA kapitulovaly v duelech s Polskem. Právě Poláci, na které nakonec zbyla smolná bramborová medaile, když byli skutečně jen vlásek od historického olympijského vítězství, byli největším překvapením 43. šachové olympiády. Stačilo, kdyby v posledním kole vyhráli nad Indií – a na třetí i čtvrté šachovnici od toho nebyli zas tak daleko. Kdyby ale neplatí.

V posledních kolech se ukázala síla velmistrů těch nejlepších týmů, a tak nakonec olympiádu vyhrála Čína před USA a Ruskem. Česká republika skončila na 12. místě, což je docela úspěch, zejména ve srovnání s hubenými výsledky z posledních pěti minulých olympiád. A pokud by v posledním kole – jinak skvěle hrající – velmistr Jiří Štoček udržel remízu v trochu horší pozici v duelu s ukrajinským velmistrem Jurijem Kryvoručkem, mohli jsme být na skvělém pátém místě. Kdyby ale neplatí.

Mezi ženami také vyhrála čínská reprezentace, a to před Ukrajinou a domácí Gruzií. České reprezentantky po prohře v posledním kole s béčkem Gruzie spadly na 21. příčku, což ale vzhledem k jejich ratingům (26. nasazené) je také spíše úspěch.

PAVEL MATOCHA

Přidají USA na sankční seznam i nového prezidenta FIDE? Arkadij Dvorkovič při jednání ruské vlády s Vladimirem Putinem. FOTO ARCHIV

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*