Skrytá výstava

Uměleckoprůmyslové museum v Praze vystavuje historické šachové soupravy

Vystavené poklady. Zlacená cestovní kazeta a z kosti vyřezávané šachové figury z výstavy v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze. FOTO ARCHIV

Až si prohlédnete velkou retrospektivní výstavu fotografií Josefa Koudelky, sejděte o patro níž do Votivního sálu a budete mile překvapeni. Uměleckoprůmyslové museum v Praze totiž uspořádalo malou výstavu historických šachových souprav, kterou by bylo škoda minout.

Když se o šachách říká, že nejsou jen sportem (souboj dvou soupeřů) či vědou (analýza pozic), ale především uměním, představí si šachista hned několik nesmrtelných kombinací či dechberoucích šachových úloh a studií. Šachová krása je ale přítomna iv tom dřevě, které po desce posouváme, a nejen ve dřevě.

Šachových souprav ze všech možných materiálů bylo vyrobeno nespočet a mají tisíce vášnivých sběratelů. Někteří se specializují jen na jeden typ šachových figur, třeba na českou klubovku, jiní zase jen na jeden materiál, například slonovinu. Někdo sbírá jen klasické turnajové figury, jiný dává přednost různým alegorickým soupravám. Pro sběratele šachových figur bylo vydáno několik monografií, a chcete-li se na sběratelském poli šachových figur zorientovat, mohu vám jako základní doporučit knihy Liddell, Pfeiffer: Chessmen, Hammond: The Book of Chessmen či Williams: Master Pieces.

Před osmi lety uspořádalo pražské Centrum současného umění DOX výstavu Umění šachu, kde bylo představeno šestnáct souprav od nejznámějších současných umělců. Šachové soupravy pro tuto výstavu navrhli i třeba Damien Hirst nebo Barbara Krugerová. V těchto dnech si v hlavním městě můžete prohlédnout výstavu historických šachových souprav.

V nádherně zrekonstruované budově Uměleckoprůmyslového musea uvidíte šachy vyřezávané ze dřeva i z kostí, ale také lisované ze skla. Část vystavených předmětů je z vlastních sbírek muzea, část byla zapůjčena členy Mezinárodní asociace šachových sběratelů – jako třeba překrásná zlacená cestovní kazeta na deskové hry ve tvaru knihy, která byla vyrobena v Augsburgu na konci 16. století.

Čas na prohlídku výstavy šachových souprav, z nichž některé možná již nikdy nebudou v České republice k vidění, máte až do 2. září.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*