Rychlé filipínské kombinace

Velmistr Wesley So kraluje v rapid šachu a po Lovani a Paříži vede v Grand Chess Tour

Jako filipínský boxer Manny Pacquiao kraloval mezi provazy, další filipínský sportovec začíná vládnout rapid šachu. Velmistr Wesley So, který sice nyní již reprezentuje USA, ale narodil se, vyrůstal a šachy se naučil hrát na Filipínách, suverénně ovládl první dva letošní rapid turnaje z Grand Chess Tour. A protože se dobře držel i v bleskovkách, průběžně tuto hojně dotovanou sérii vede.

Deset nejlepších šachistů světa (z první světové dvanáctky chyběli jen Magnus Carlsen a Ding Liren) soupeřilo před čtrnácti dny v Lovani a minulý týden v Paříži. Vždy hráli nejprve turnaj v rapid šachu a poté ještě zrychlili tempo v blickách a v obou případech rapid turnaj přesvědčivě vyhrál Wesley So. V bleskovkách se více dařilo Hikaru Nakamurovi a Sergeji Karjakinovi, ale filipínský velmistr měl taky dostatečně rychlou ruku a dobrý postřeh, a tak v Paříži uhájil zlato i v celkovém součtu rapidů a bleskovek a z Paříže si v neděli odvezl bronz. Ve Francii se z celkového vítězství radoval velmistr Nakamura. Již zmíněný velmistr Karjakin si z obou podniků odnesl stříbrné medaile. Vůbec se naopak nedařilo Vladimiru Kramnikovi a Anishovi Girimu, kteří se na tyto turnaje sice nekvalifikovali, ale dostali se na ně díky divokým kartám pořadatelů a skončili jako poslední. Dalším nečekaným otloukánkem byl Fabiano Caruana, který se má v listopadu utkat s Magnusem Carlsenem o titul mistra světa.

Velmistru Caruanovi v Lovani ani v Paříži rychlé šachy nešly, potvrdil tak předpovědi, že chce-li v zápase o šachový trůn uspět, musí zvítězit již v základním čase ve vážných partiích, protože ve zrychleném tempu bude mezi ním a Carlsenem rozdíl třídy.

Vraťme se ale ke Grand Chess Tour. Série bude pokračovat v srpnu v americkém St. Louis a vyvrcholí v prosinci v Londýně. Celkový cenový fond, o který se bojuje, je 1,2 milionu dolarů. Grand Chess Tour ale není mimořádná jen výší cenového fondu, ale také velmi kvalitním organizačním zabezpečením s perfektními online přenosy včetně živých komentářů a širokým mediálním pokrytím. Ostatně jedním ze sponzorů pařížského klání byl i francouzský televizní kanál Canal Plus, v jehož studiích se turnaj hrál a který šachy hojně nabízel divákům.

Podívejme se po jedné ukázce do Paříže i do Lovaně, co nedostatek času dokáže občas udělat is nejlepšími šachisty světa…

Šachisté rádi používají Tartakowerův bonmot, že všechny věžovky jsou remis, ale zrovna tato – ač to tak nevypadá – je výjimkou z tohoto pravidla. Černý má vyhranou pozici, jenže musel by pokračovat přesně.

52…Kf6? Kramnik měl hrát 52.Vf8!, aby po tahu 53.b4 mohl pokračovat tahy g3 a f4, to byla pěšina k výhře.

53.b4 Kg5 54.Vf1 g3 55.b5 Va8 56.Kb4 f4 57.Ka5 g2 58.Vg1 f3 59.b6 Kf4? Podruhé mohl Kramnik zahrát 59…Vf8, které by mu stále ještě mohlo přinést celý bod z této partie, podruhé nešťastně jde na f sloupec králem místo věží.

60.b7 Vh8?? Po přirozeném 60…f2 61.bxa8D fxg1D by se naplnilo Tartakowerovo diktum a partie by skončila remízou, takto ji černý ještě prohraje!

61.a7 Ke3 62.b8D Vh5+ 63.Ka4 Vh4+ 64.Ka3 f2 65.Dg3+ Ke2 66.Vxg2 a Kramnik se vzdal. 1-0

Díky věčnému šachu bílý partii snadno zachrání, jenže Anand místo 71.Df7+ zahrál nepochopitelné 71.Df8??

Griščuk v tu chvíli mohl dát jedním tahem mat (71…De1#), jenže jak už předem počítal s šachem na sedmé řadě, byla jeho ruka rychlejší než hlava – chytil krále a musel nakonec souhlasit s remízou…

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*