Noční můra z Norska

Ve Stavangeru triumfoval Fabiano Caruana, do Prahy přijede Pentala Harikrishšna

Fantasticky obsazený turnaj hostil minulý týden norský Stavanger – bojovalo vněm deset hráčů z první světové čtrnáctky, včetně mistra světa Magnuse Carlsena.

Domácí hvězdě se v minulých letech na domácí scéně nedařilo, letos ale velmistr Carlsen začal famózně. Po prvních třech kolech měl 2,5 bodu a suverénně turnaj vedl. Jenže pak se začaly dít věci…

Drsný sever nejprve poslal noční můru do Prahy organizátorům festivalu ČEZ Chess Trophy. Čínská jednička a čtvrtý nejlepší hráč světa Ding Liren, který měl být hlavní hvězdou pražského festivalu, si byl v Norsku o volném dni zajezdit na kole. A jak všichni cítí, šachista patří do kavárny, do pevného křesla, a nikoliv na vratký bicykl… Ding Liren při projížďce spadl tak nešikovně, že si zlomil nohu v kyčli, musel podstoupit operaci, z norského turnaje odstoupil a pražský zápas s Davidem Navarou vyměnil za srůstání kostí v posteli.

Norská noční můra kromě toho přilétla opět i na mistra světa. V celém turnaji s přehledem vedl a před šestým kolem, před partií s Wesleym Soem, sebevědomě prohlašoval: „Nevzpomínám si, že by se Wesley So v partii se mnou vůbec někdy přiblížil vítězství. Pokud chci remízu, snadno ji uhraji.“ Malá pýcha byla však vzápětí brutálně potrestána…

Wesley So svého namistrovaného protivníka nejen přehrál ve vzájemné partii a tím se na něj i sám bodově dotáhl, ale trest dokončil v posledním kole, kdy naopak prohrál s Fabianem Caruanou, který tak podruhé v rozmezí dvou měsíců sebral světové jedničce vítězství na prestižním turnaji.

Podívejte se na rozhodující moment norského turnaje. V poslední partii posledního kola bojují američtí velmistři Fabiano Caruana (dříve Itálie) a Wesley So (dříve Filipíny). Pokud jejich partie skončí remízou, bude mít pět velmistrů včetně Magnuse Carlsena shodný počet bodů a o vítězství se mezi nimi bude rozhodovat v rozstřelu v bleskovkách. Pokud partie skončí rezultativně, její vítěz vyhraje i celý turnaj.

Altibox, Norsko 2018

Je již po časové tísni před 40. tahem, Wesley So si může pozici dobře prohlédnout a v klidu spočítat. Má sice o věž a pěšce méně a vynuceně ztratí ještě jezdce, přesto má k dispozici remízu věčným šachem: 41…Vd2 42.hxg4 hxg4 43.Dg2 Dh8+ 44.Kg1 Vxg2+ 45.Kxg2 Dh3+ 46.Kf2 Df3+. Jenže velmistr So nedosáhl věží až na druhou řadu a zahrál:

41…Vd3? a partii již nemá jak zachránit. Tento tah bude americko-filipínského velmistra jistě ještě dlouho budit ze sna a i pyšný Carlsen mu ho nejednou vyčte.

42.Dg2 Vg3 43.hxg4 Vxg2 44.Kxg2 Bílý má za dámu dvě věže a střelce a černý nemá žádný šach, zazvonil zvonec a partie je konec.

44…h4 45.Kf3 Dg3+ 46.Ke2 h3 47.Vg1 Dh4 48.e5 a černý se vzdal. 1–0

Carlsenův vyzyvatel pro listopadový zápas o titul mistra světa si z letošních palem vítězství může vysadit pěkný háj. Caruana v březnu oslavil triumf na berlínském turnaji kandidátů, v dubnu na Grenke Classic –a nyní přidal norský Altibox. Na posledních dvou turnajích přitom předběhl právě Magnuse Carlsena.

Pražští organizátoři norský problém dokázali vyřešit – festival ČEZ Chess Trophy 2018 se bude konat v kompletním rozsahu (viz Praguechess.cz), Ting Li-žena nahradí druhý nejlepší šachista Indie Pentala Harikrišna. Zvládne svůj problém vyřešit i Magnus Carlsen?

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*