Čtyřlístek mistrů světa

V Norsku při zápase o titul mistra světa ve Fischerově šachu snímají velmistrům jejich tepovou frekvenci.

Čtyři šachové mistry světa jsme mohli v těchto dnech sledovat v zajímavých duelech. Nejprve se v čínském městě Charbin utkal legendární Anatolij Karpov s aktuální jedničkou ženského světového žebříčku Chou I-fan a poté si to v norském H/ovikoddenu rozdali Hikaru Nakamura s Magnusem Carlsenem o titul mistra světa ve Fischerově šachu.

Stárnoucí dvanáctý mistr světa šachové historie Anatolij Karpov (66 let) se v posledních dvaceti letech šachu už moc nevěnuje. Přednost dostaly politika (je poslancem ruské dumy) a byznys (objevily se informace, že se angažuje v ropném a plynařském byznysu jako společník firmy Petro Mir, a že je tedy miliardářem) a šachy si zahraje jen párkrát ročně na nějaké exhibici. Jeho právě skončený duel s nejlepší šachistkou světa, která věnuje šachu sto procent svého času a hraje jeden silný turnaj za druhým, ale ukázal, že Karpov se ve světě 64 polí orientuje stále fantasticky.

S čínskou velmistryní odehrál zápas na šest partií v rapid šachu a fotbalovou terminologií řečeno se hrálo na jednu branku. Karpov vyhrál první dvě partie, Chou sice ještě zvládla snížit ve třetí partii, ale Karpov v páté opět vyhrál, av zápase tak zvítězil již v předposledním kole.

Nedaleko od Osla se uskutečnilo ještě zajímavější střetnutí – dvě těžké váhy současného mužského šachu soupeří o titul mistra ve Fischerově šachu. V této šachové disciplíně, kterou vymyslel další bývalý mistr světa Bobby Fischer, jsou figurky na první řadě náhodně zamíchány (existuje 960 různých úvodních pozic).

Hikaru Nakamura je vítěz posledního mistrovství světa ve fischerovkách, které se hrálo před dlouhými devíti roky v Mohuči. Letos ho vyzval k boji o Fischerovu korunu mistr světa v klasickém šachu Magnus Carlsen a po prvních třech hracích dnech vedl norský velmistr 3,5 : 2,5. Zbylé dvě partie v prodlouženém rapid tempu se hrály včera po uzávěrce této rubriky a dnes se v Norsku bude hrát ještě osm partií v prodlouženém bleskovém tempu.

Norská televize vysílá celý zápas v přímém přenosu a šachisté mimo severské království mohou sledovat online přenos na webu Frchess.com. Kromě přenosu partie je zde k dispozici videopřenos obou hráčů, živý komentář velmistra Yassera Seirawana a novinkou je snímání tepové frekvence obou hráčů. Poker face umí šachisté udržet, ale bušící srdce prozradí, kdy se aktérům zdá, že pozice hoří a jde o všechno.

1.d4 c5 2.dxc5 Dxc5 3.f3 Dc7 4.Dd2 f5 5.c4 Sxc4 6.Sxf5 Jd6 7.Sc2 Jc6 8.Vc1 Sf7 9.Sb3 O-ORošáda se ve Fischerově šachu dělá podle stejných pravidel jako v šachu klasickém – král nesmí jít přes šachované pole a před rošádou nesmělo být králem ani věží pohnuto av cestě krále nesmí být jiná figurka než věž. Ať už je výchozí pozice krále a věže jakákoliv, po rošádě se postaví do stejné pozice jako po rošádě v klasickém šachu.

10.Sxf7+ Jxf7 11.e4 e6 12.Je3 a6 13.Sf2 Jfe5 14.Jd3 Jxd3 15.Dxd3 b5 16.Dd2 Db7 17.O-O Sf4 18.Sg3 Sxg3 19.hxg3 Vac8 20.Jg4 Je7 21.Dg5 Jg6 22.Vxc8 Vxc8

Po dvaceti tazích by již nikdo nepoznal, že šlo o Fischerovy, a nikoliv normální šachy. Bílý stojí trochu lépe než černý, protože má méně pěšcových ostrůvků, a tedy i méně potenciálně slabých pěšců.

Partie po dalších dvaceti tazích dospěla do dámské koncovky s pěšcem více pro bílého, ovšem s velkými remízovými šancemi černého. Jenže málo času, horší pozice a rychle bušící srdce – Nakamura měl tepovku vyšší než Carlsen – zapříčinily, že norský velmistr tuto partii nakonec vyhrál a ujal se vedení v zápase.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*