Divoké konzervativní Polsko

Šachový vlak 2018 pojede do země Najdorfa, Rubinsteina a Tartakowera

Víte, co to je polská hra? Když to zadáte do Googlu, nabídne vám v odpověď odkazy na články o erotické hře Sluníčko polských puberťáků, při které otěhotnělo několik školaček. Ponoříte-li se však do zkoumání okrajových šachových zahájení, najdete i polskou hru, jejíž první tahy jsou d4 a b5.

Není to samozřejmě zahájení pro usedlé duše a bojácné šachisty, jejichž krédem je bezpečnost především a kteří remízu nabízejí již před prvním tahem. Máte-li však v srdci divokost, může být polská hra vaší oblíbenou a zábavnou zbraní. A není zas tak obskurní, jak si na první pohled můžete pomyslet. Boris Spasskij použil toto zahájení ve 22. partii zápasu o titul mistra světa, v němž porazil Tigrana Petrosjana. A jen v trochu jiné redakci používal tento systém další bouřlivák, který se stal mistrem světa – Alexandr Aljechin hrával černými 1.d4 Jf6 2.Jf3 b5.

Stejně tak i Šachový vlak je podnikem spíše pro dobrodružnější a sociálnější povahy. Na palubě vlaku během jeho jízdy hrajete šachový turnaj s lidmi z celého světa, mezi partiemi se družíte v jídelních vozech a odpoledne a večer si prohlížíte krásná města střední Evropy.

Letos Šachový vlak zavítá právě do Polska – od 12. do 16. října 2018 pojede po trase Praha – Ostrava – Varšava – Krakov – Hradec Králové – Praha. Podrobnosti o této tradiční podzimní akci, kterou připravují Pražská šachová společnost a České dráhy, najdete na webu praguechess.cz nebo si o ně můžete napsat mailem (prazska.sachova@gmail.com).

Česko-polské šachové vazby jsou docela úzké. A to nejen proto, že naprostá většina šachových turnajů u nás se hraje figurkami vyrobenými v Polsku (což tedy my fanoušci českých klubovek nevidíme rádi).

Mnozí z polských mistrů a velmistrů hrají českou extraligu a naopak nejlepší čeští šachisté hostují v polských šachových klubech.

Jedna z nejlepších polských šachistek Joanna Woreková je partnerkou jednoho z nejlepších českých šachistů Zbyňka Hráčka, a přestoupila proto i do české šachové federace. Šachový vlak 2018 česko-polské šachové přátelství zdůrazňuje.

Využijme této polsky laděné rubriky ještě ke krátkému historickému ohlédnutí. Málokdo z dnešních šachistů si totiž uvědomuje, jak velkou šachovou velmocí bylo Polsko ve 30. letech minulého století. Přitom náš severní soused vyhrál v roce 1930 šachovou olympiádu, v letech 1931 a 1939 byl druhý a v letech 1928, 1933, 1935 a 1937 třetí.

Polského původu jsou tři vynikající šachisté, kteří byli v absolutní světové špičce – Akiba Rubinstein, Miguel Najdorf a Savielly Tartakower.

Posledně jmenovaný byl nejen mistrem šachu, ale i velmistrem bonmotů. Jeden z nich si pak připomínám častěji, než bych si přál: „Šachová partie má tři části: zahájení, ve kterém se pokoušíte získat výhodu, střední hru, ve které se vám zdá, že stojíte lépe, a koncovku, ve které poznáte, že vše je nenávratně ztraceno!“

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*