Saúdi si diktují. Žádní šachisté z Izraele na MS

Měla to být přelomová sportovní událost, která by zdařile ilustrovala, jak se Saúdská Arábie otevírá okolnímu světu. Saúdští vládci věřili, že mistrovství světa v bleskovém a rapid šachu přispěje k lepšímu obrazu rigidní pouštní monarchie.

Šampionát ale sotva začal a už je zjevné, že se povedl opak. 

Víza od saúdskoarabských úřadů neobdrželo sedm izraelských šachistů, klání se tedy nezúčastní. Saúdové tento stát neuznávají a neudržují sním ani diplomatické styky. Kontroverze tak značně zastínila sportovní stránku věci. 

„Pokud hráčům z určitých zemí zakážete účast, nelze tuto akci nazývat mistrovstvím světa,“ reagoval mluvčí izraelských šachistů Lior Aizenber, citovaný agenturou Reuters. 

Dlouho se spekulovalo, zda některé výpravy nesáhnou k bojkotu celého saúdského turnaje. To se nestalo. Mezinárodní federace FIDE nakonec nad počínáním Rijádu zavřela oči a uchýlila se k prohlášení, že krok saúdskoarabských úřadů pořádání turnaje neovlivní. 

Důvod? Ve hře byly peníze, příliš mnoho peněz. 

Na šampionátu usiluje o tituly 180 velmistrů v čele se světovou jedničkou Magnusenem Carlsenem z Norska. Ve čtyřech turnajích se budou rozdělovat celkem dva miliony dolarů. Tedy dost velká finanční částka, aby vzala sportovcům chuť solidarizovat s odmítnutými Izraelci. 

V jedné věci ale Saúdové ustoupili. Vydali nakonec víza hráčům z Íránu a Kataru, které vzhledem k diplomatickým třenicím rovněž původně nechtěli pustit do země.

Ukrajinka účast odmítla

Přesto se musí turnaj obejít bez jedné světové hvězdy. Sedmadvacetiletá Ukrajinka Anna Muzychuková, dvojnásobná světová šampionka, nakonec účast odmítla. Nebylo to proto, že se chtěla přímo zastat diskriminovaných Izraelců, spíše jí vadí zatuhlá atmosféra a přísná pravidla v konzervativním muslimském království.

„Přestože v balíku odměn je rekordní částka, nechystám se odletět do Rijádu,“ citoval ukrajinskou hráčku britský list Independent. Prohlásila, že se raději smíří se ztrátou svých titulů, než aby opustila své principy.

„Vše má své limity a nošení šátku v Íránu mně docela stačilo,“ uvedla hráčka na sociálních sítích s odkazem na striktní pravidla chování a oblékání, kterému jsou v pouštní monarchii podřízeny ženy, včetně cizinek.

A co hráči z Izraele? Ti zvažovali, že nakonec pro všechny vyloučené šachisty uspořádají svou vlastní soutěž. Po světové federaci budou žádat kompenzaci.

JIŘÍ SLÁDEK 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*