Chess a jazz, pohraničník a běs

Fotografickou soutěž Šachy v kavárnách a hospodách vyhrál Michal Protivanský

A co tam budete dělat? ptali se mě na hranicích, když jsem před lety na přelomu dubna a května směřoval do Lichtenštejnska na šachový turnaj.

„Budu hrát v Triesenu šachy,“ odpověděl jsem popravdě švýcarskému pohraničníkovi.

„Tak ukažte, kde máte kytaru nebo saxofon!“

Moje anglická výslovnost nebo jeho sluchové ústrojí nedokázaly zřetelně rozlišit mezi „chess“ a „jazz“ a problém byl na světě. Když však zevrubně prohlédli celé auto, uvěřili, že jsme šachisti a ne teroristi vydávající se za hudebníky, a pustili nás dál.

Na tento dávný zážitek jsem si nyní vzpomněl nad fotografiemi ze soutěže o nejhezčí snímek z hospod a kaváren. Vyhrál totiž Michal Protivanský s reportážní sérií z pražské kavárny Unijazz, kde se pravidelně hrává nejen hudba, ale i šachy. Šachy mají k hudbě – a k umění obecně – mnohem blíž, než se obecně ví. Francouzský hudební skladatel Francois-André Philidor byl nejlepším šachistou světa v 18. století. Slavný ruský skladatel a pianista Sergej Prokofjev porazil v roce 1914 v simultánce budoucího šachového mistra světa Josého Raula Capablanku a skvělým šachistou byl i další vynikající ruský muzikant, houslista David Oistrach. Šachisty, kteří jsou známí mnohem více díky notové osnově než díky 64 polím, byli i Johannes Brahms či Robert Schumann.

A naopak i ve světě šachu máme skladatele, kteří komponují skladby (šachové), a také šachisty světové třídy, kteří byli zároveň i skvělými hudebníky. Ze slavných velmistrů druhé poloviny 20. století zmiňme alespoň klavíristu Marka Tajmanova a zpěváky Lajose Portische a Vasilije Smyslova. Posledně jmenovaný byl dokonce šachovým mistrem světa.

Podobně bychom mohli najít přesahy mezi šachem a výtvarným uměním, a to jak osobnostně (významní malíři holdující šachu), tak tematicky (šachy a šachisté zobrazovaní na plátnech). A stejně tak v případě fotografie. Za všechny jmenujme vášnivého šachistu, umělce a fotografa Mana Raye.

Šachy na fotografii byly i tématem soutěže, kterou zorganizovala Pražská šachová společnost na podporu kaváren a hospod, ve kterých hostům zapůjčí šachovou soupravu. Šestnáct fotografů přihlásilo do soutěže celkem 66 snímků, z nichž ty nejlepší si budete moci prohlédnout na výstavě v Michnově paláci v Praze od 15. do 18. června.

Soutěž vyhrál již zmíněný Michal Protivanský s šachovou reportáží z kavárny Unijazz. Druhé místo patří Robertu Štáffenovi s obrázky z podtatranské krčmy a o třetí místo se rozdělili Břetislav Eichler (snímky z brněnské čajovny Utopie) a Anežka Kružíková (aranžované snímky její sestry, herečky Marie Kružíkové). Fotografie vítězů si prohlédněte na webu Praguechess.cz a na Facebooku Chess café.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*