Mám modrého mauritia

Nejcennějšími filatelistickými kousky jsou většinou ty nějak výrobně pokažené a tím raritní. Po mnoha desítkách let jich už většinou mnoho nezůstalo a s touto relativní vzácností i dramaticky roste jejich cena na sběratelském trhu.

V případě knih roli kazítka sehráli cenzoři, kteří občas donutili vydavatele z již vydané knihy nějaké stránky vyříznout a někdy i místo nich vlepit stránky nové. Ač se to může zdát neuvěřitelné, cenzoři zasahovali i do šachové literatury. Minulý týden jsem v této rubrice psal o vyříznutém Krylenkově úvodu v knize o turnaji Moskva 1935 (mimochodem kniha s nevyříznutým Krylenkem, na jejíž aukci jsem upozorňoval, se prodala za zhruba 2500 korun), zážitky s cenzorskými noži má ale i česká šachová literatura.

 

V učebnici šachu Černobílé otazníky, kterou napsal Jiří Veselý s ženou Innou a která vyšla v roce 1967, byli na s. 315 pochváleni velmistři Miroslav Filip a Luděk Pachman. Když se v roce 1973 připravovalo druhé vydání této knihy, druhý jmenovaný žil již v emigraci v západním Německu a komunistický cenzor zakázal, aby se jeho jméno v knize objevilo. A tak ve druhém vydání Černobílých otazníků najdete větu: „V padesátých letech se na přední místa československého šachového žebříčku propracovali dva mezinárodní velmistři. Oba sklízeli úspěchy, M. Filip se dokonce dvakrát probojoval mezi světovou elitu.“

Někdy ale cenzor zasáhl až ve chvíli, kdy už byla kniha vytištěná, což vždy znamenalo, že pár výtisků zůstalo někde zapomenuto a zásahem nedotčeno a dnes jsou z nich sběratelské cennosti. Jedním z takových modrých mauritiů je kniha Zahrajte si šachy s velmistry, která má na s. 31 vytištěno jméno jiného emigranta, velmistra Lubomíra Kaválka.

V této populární knize je 230 diagramů a úloh z různých velmistrovských partií a mezi nimi na s .31 je i pozice z partie Jansa–Kaválek (Harrachov 1963). V roce 1975, v době vydání knihy, byl již Kaválek emigrantem v USA a jeho jméno se dle názoru cenzora nesmělo v knize objevit, jenže skutečnosti, že Kaválkova pozice je v knize zařazena, si všiml až po jejím vytištění… Vydavatelství Olympia tehdy muselo s. 31–32 vytisknout znovu bez Kaválkova jména, původní list z knihy vyříznout a nový vlepit. A tak u jediného diagramu v této knize není uvedeno, z jaké partie pochází.

Cenzorský úřad ale zapomněl na již rozeslané autorské výtisky této knihy, takže zůstalo několik exemplářů v původním znění, které mají dnes na sběratelském trhu obrovskou cenu. Na rozdíl od výše zmíněné ruské knihy s Krylenkovým úvodem, která se nejprve dva roky prodávala kompletní, než byl Krylenko zatčen a popraven, se této české dostalo cenzorské péče ještě před její distribucí do knihkupectví.

S Kaválkovým jménem tak bude existovat jen několik málo výtisků, možná méně než prstů na jedné ruce. To dělá z knihy takovou vzácnost, že ji žádný sběratel nebude chtít prodat. Možná vyměnit… Sběratelé jsou totiž takoví švýcarští sedláci, kteří vám půdu neprodají, ale za jinou zajímavou jsou ji ochotni vyměnit. Stejně tak jsem já získal onen cenzorem nedotčený výtisk knihy Zahrajte si šachy s velmistry – výměnou za originál kresby s šachovou tematikou.

Pavel Matocha

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*