Krylenkova šachová pětiletka

V předvečer 100 výročí VŘSR končí ME družstev na Krétě l Ani jedno není důvodem k oslavě. 

Začalo to nadějně a skončilo to jako vždycky… Tak by šlo stručně shrnout vystoupení českých reprezentantů na mistrovství Evropy na Krétě. Poslední kolo končilo včera až po uzávěrce této rubriky, ale už po předposledním kole bylo evidentní, že výsledek českého týmu bude propadákem, podobně jako většina výsledků české reprezentace v posledních deseti letech na vrcholných týmových soutěžích. Přestože první dvě kola odehráli naši skvěle a třetí s hlavním favoritem Ruskem ještě velmi slušně, pak to začalo drhnout a po osmém kole byli až na průběžném 20. místě (ačkoliv ratingově byli 11. nasazení).

Opačný progres ukázal silný mančaft Ázerbájdžánu, který sice v prvním kole prohrál s výrazně slabší Itálií a ve třetím ještě remizoval se slabým Španělskem, ale pak už jen vyhrával a před posledním kolem měl nejlepší pozici pro zlatý finiš. Konečné výsledky ME i všechny odehrané partie můžete najít na webu Chess24.com. V dnešní rubrice si připomeňme výročí jedné starší a pro nás také ne pozitivní události.

Ve dvacátém století udělal nejvíce pro rozvoj šachu Sovětský svaz a dnes si připomínáme sté výročí VŘSR. V šachové rubrice se nebudeme věnovat archivním zprávám o financování této revoluce německou tajnou službou ani nebudeme vysvětlovat, proč říjnová revoluce byla v listopadu. Spíše zaměříme pozornost na jednu důležitou, byť ne tak známou osobnost sovětského politického a šachového života.

Jedním z bolševických revolucionářů byl i Nikolaj Krylenko, který byl ve 30. letech předsedou sovětského šachového svazu, kde uplatňoval stalinskou politiku kontroly všech stránek společenského života. „Jednou provždy musíme skončit s neutralitou šachu. Musíme organizovat šachové brigády socialistické práce, musíme připravit plán šachové pětiletky,“ říkal Krylenko, kterému se zároveň podařilo nejen zorganizovat několik turnajů nejlepších hráčů tehdejšího světa, ale také přesvědčit bývalého mistra světa Emanuela Laskera, aby se odstěhoval do Moskvy. Lasker žil v Rusku v letech 1935 až 1937. Vrcholnou Krylenkovou šachovou akcí byl 2. mezinárodní moskevský šachový turnaj v roce 1935, kde hráli mimo jiné i mistři světa E. Lasker, J. R. Capablanca a M. Botvinnik a další hráči tehdejší světové špičky, jako třeba S. Flohr, A. Lilienthal, či R. Spielmann.

O tomto turnaji vyšla i krásná turnajová kniha, která mj. nese svědectví o vrcholu a pádu Nikolaje Krylenka. Krylenko byl totiž nejen šachovým funkcionářem, ale především předsedou revolučního tribunálu, sovětským ministrem spravedlnosti a generálním prokurátorem. Byl krutým proponentem rudého teroru a stalinistických čistek. Hlásal: „Musíme popravovat nejen vinné. Poprava nevinných udělá na masy ještě větší dojem.“

V roce 1938 ale došla řada i na něj. V rámci další vlny stalinistických čistek byl zatčen, NKVD si na něm vynutila doznání k protisocialistické činnosti, soud s ním 29. 7. 1938 trval 20 minut a dostal trest smrti, který byl i okamžitě vykonán. Po popravě došlo ještě k úpravě knihy o 2. mezinárodním moskevském šachovém turnaji – u zatím neprodaných výtisků a u výtisků ve veřejných knihovnách byly vyříznuty tři listy s Krylenkovou předmluvou.

Exempláře knihy, které cenzorskému noži unikly, mají vysokou cenu. Jeden z nich je nyní v dražbě na serveru ChessLund.com.

PAVEL MATOCHA

 

Pod dohledem. Mezi přeborníkem SSSR J. Bogoljubovem a bývalým mistrem světa E. Laskerem je na dobovém snímku generální prokurátor Nikolaj Krylenko REPRO LN

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*