Capablanca i pohádka o Alence

V České národní bance si můžete prohlédnout unikátní sbírku mincí a bankovek s šachovými motivy.

Šachové motivy můžete najít téměř ve všech oblastech lidské činnosti. Jsou využívány v umění či ve filatelii, na erbech i kravatách, stejně tak v reklamě… Brněnský podnikatel a šachový mecenáš Vlastimil Chládek zkompletoval unikátní sbírku mincí a bankovek s šachovou tematikou.

V numismatice se šachové prvky začaly používat překvapivě až velmi pozdě. Prvním oficiálním platidlem s evidentně šachovým motivem byl dirham Spojených arabských emirátů, vydaný v roce 1986 k šachové olympiádě v Dubaji, což byla historicky první olympiáda v arabských zemích.

Celkem patnáct různých států vydalo 29 mincí a jednu bankovku k devatenácti různým šachovým příležitostem. Nejčastěji byly šachové mince raženy k šachovým olympiádám, ale mimo to i k výročím slavných šachistů či jako připomínka výrazných uměleckých děl s šachovým motivem. Ve sbírce tak jsou platidla připomínající třeba Josého Raula Capablanku, Paula Kerese či Michaila Botvinnika a také třeba pohádku Alenka za zrcadlem, Zweigovu Šachovou novelu nebo Kempelenův šachový automat. Většina z těchto mincí byla ražena z drahých kovů – ze zlata či stříbra.

Zajímavým doplňkem jsou pak vesměs neoficiální platidla s výrazným šachovým prvkem, jakými byly například takzvané nouzové bankovky vydané ve dvacátých letech minulého století v německých městech Stroebeck a Kahla. Sbírku Vlastimila Chládka si můžete prohlédnout zítra a pozítří od 15 do 18 hodin v Plodinové burze ČNB v rámci Bankovního šachového festivalu.

V jeho turnajích se bude bojovat nejen o čest a slávu, ale také o zlaté svatováclavské dukáty, které vydává Pražská mincovna. Pokud byste se do turnajů v bleskovém, rapid či Fischerově šachu chtěli zapojit, pár volných míst ještě zbývá. Více informací najdete na webu Praguechess.cz a přihlásit se můžete mailem na bankovni.festival@gmail.com.

První tři dny probíhá Bankovní šachový festival ve Velkém sále Plodinové burzy ČNB, tedy v sále kde se v roce 1946 hrál slavný zápas Praha–Moskva. Ostatně centrální bankéře s šachem spojuje nejen tato událost. Šachy patřily společně s tenisem a odbíjenou k nejstarším sportovním odvětvím, jimž se věnovali úředníci centrální banky, členové Sportovního a společenského klubu Národní banky Československé. Tento klub byl založen v roce 1931 a již o čtyři roky později uspořádal svůj první šachový turnaj. A i v současnosti je mezi zaměstnanci ČNB řada šachistů, před pár lety mezi nimi byl i velmistr Tomáš Oral.

Zvláštní pozornost věnoval sběratel českým a československým bankovkám a mincím, ale žádnou s šachovým motivem neobjevil. Negativní výsledek pátrání posléze potvrdili i experti ČNB, takže lze mít za jisté, že šachová mince ani bankovka v historii České republiky nikdy nebyla. Nicméně v loňském roce jsme od tohoto okamžiku byli již jen kousek…

V roce 2016 emitovala ČNB pamětní 200korunovou minci ke 150. výročí bitvy u Hradce Králové a v přípravných etapách se objevil i návrh Jiřího Hanuše s motivem šachové partie coby alegorie bitvy a rakouské porážky. Hanušova předloha byla mezi odměněnými návrhy ve druhém kole soutěže, ale k realizaci vybrána nebyla. Na českou minci s šachovým motivem tak stále ještě čekáme.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*