1. kolo zlínské regionální soutěže ŠO SK Pozlovice – DDM Slavičín „B“ 5-0

Letošní ročník zlínské regionální soutěže jsme zahájili vítězně. Rezervu Slavičína jsme jasně porazili nejvyšším možným bodovým rozdílem 5:0. Průběh zápasu byl jednoznačný, ale výsledek až tak ne. Jako první bodoval už po 21. tahu René Lekeš, který přehrál slavičínského  „Pozlovjana“ Mariana Coufalíka. Rozehráli skandinávskou hru a po pátém tahu kdy soupeř přicházi o figuru již nebylo co řešit. Hned poté vyhrává i Kamil Dostálek a Jinřich Kuechler. Takže tři body jsou doma. O mnoho větší drama bylo na prvních dvou šachovnicích. Ale pěkně po pořádku. Moje partie na druhé šachovnici byla zahájena sicilskou hrou. Rozhodli jsem se pro variantu, kterou poslední dobou moc nehrávám. Soupeř jí zahrál vcelku dobře, ale dopustil možnost, kde jsem mu mohl dát vidličku a napadnout obě věže i dámu dohromady. Viz. diagram níže kde je černý na tahu:

Tuto variantu jsem celkem unáhleně odsoudil, protože jsem se obával, že soupeř mě rozbije pěšcovou strukturu a za kvalitu tak získá minimálně tři pěšce. Jak se ukázalo v analýze získal by jen dva pěšce a bílý by měl výhodu kvality se kterou by měl partii dovézt do vítězného konce. Partie tak pokračovala do remízového konce, ale bohužel jsem udělal hrubku a nabídl tak soupeřovi bojovat o výhru. V koncovce jezdce proti věži měl samozřejmě bílý navrch, ale zahrál je hodně špatně. Rozhodl se jít věží „sbírat“ pěšce a „obětoval“ své pěšce na královském křídle. Najednou jsem měl krále na g3  a h pěšce dvě pole od proměny. Soupeř v této fázi partie zazmatkoval a po špatném ústupu krále dostává šach jezdcem a ztrácí současně věž, což byl úplný konec partie a navýšení našeho vedení na 4:0. Mirek Krajíček odehrál vyrovnanou partii, ve které soupeř ukázal své kvality. V závěru partie Mirek krásným kombinačně taktickým obratem získal lepší výchozí pozici do koncovky. Nicméně Jonáš Plášek prokázal, že je opravdu zdatný soupeř a v opravdu těžké koncovce kladl tuhý odpor. 

Nakonec po dvaceti tazích Mirek po skvělém technickém manévrování dovedl partii do vítězného konce. Více informací a partií doplním v průběhu tohoto týdne. Níže naleznete několik fotografií z dnešního šachového klání.

 

 

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*