Šachovou formu podtrhne svatbou

Podruhé v kariéře ovládl Armén Levon Aronjan šachový Světový pohár. Av pětatřiceti letech se přiblížil snu, kterým je zápas o titul mistra světa s Norem Magnusem Carlsenem. 

TBILISI Z Gruzie si Levon Aronjan za vítězství v šachovém Světovém poháru odveze šek na 120 tisíc dolarů. Především ale vědomí, že se mu povedlo potvrdit skvělou formu, jíž v roce 2017 oplývá.

V srpnu ovládl pětatřicetiletý velmistr turnaj v rapidu a bleskových partiích v americkém St. Louis, kterého se zúčastnil také Čech David Navara (Aronjana v bleskovce dokonce porazil), v dubnu Grenke Chess Classic v německém Karlsruhe a v červnu Norway Chess v norském Stavangeru.

„Je to pro mě opravdu velmi speciální okamžik. Jako sen,“ usmíval se Aronjan s vítěznou trofejí poté, co ve finále v Tbilisi zdolal nepříjemného Číňana Ting Li-žena.

Nerozhodila jej soupeřova pevná obrana ani hluk ze stavby ve vedlejší budově, kvůli které musel během jedné z partií dokonce opustit místnost se šachovnicí.

V rozhodující šesté partii v rapidu (zrychlený šach) mu vyšla past, do které čínský protivník spadl. Smutnit ale nemusí ani světová jedenáctka živého žebříčku.

Oba finalisté Světového poháru, který Aronjan jako první v historii – od zavedení vyřazovacího systému – vyhrál podruhé, se kvalifikovali do „Kandidátského turnaje“, ze kterého vzejde vyzývatel úřadujícímu mistru světa Magnusi Carlsenovi z Norska.

Ten na rozdíl od Arména, nové světové dvojky, zrovna exkluzivní formou neoplývá. Vždyť v gruzínské metropoli se pakoval z turnaje už ve 3. kole, když nestačil na Číňana Pu Siang-č’a. Ten byl před turnajem na světovém žebříčku ve čtvrté desítce.

Přesto se o svůj trůn obávat ještě nemusí. Bitva o titul mistra světa se uskuteční až v posledním čtvrtletí roku 2018.

„Gratuluji ti k vítězství ve Světovém poháru. Ale hlavní událost roku tě teprve čeká,“ vzkázal přes Twitter svému rivalovi Rus Sergej Karjakin. Ten je třetím známým jménem pro zmíněný Kandidátský turnaj, který se uskuteční od 10. do 28. března.

Zbylá pětice bude známa do konce roku. Dva šachisté se do něj dostanou zásluhou pořadí na světovém žebříčku, dva skrze Grand Prix 2017, jehož poslední turnaj se uskuteční ve druhé polovině listopadu na Mallorce, poslední pak dostane divokou kartu.

„Už se moc těším,“ řekl Aronjan, kterého čeká v sobotu svatba.

ANTONÍN VAVRDA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*