Kramnikova krásná partie zastínila v Ázerbájdžánu vítěze turnaje

V ázerbájdžánském Šamkiru se na konci dubna utkalo deset supervelmistrů, aby uctili památku svého kolegy a kamaráda Vugara Gašimova, který zemřel v lednu 2014 ve svých 27 letech kvůli mozkovému nádoru. Memoriál Vugar Gašimova se stal jedním z nejsilněji obsazených turnajů sezóny. Sešla se tam tak silná konkurence, že nejlepší český šachista David Navara by byl v západním Ázerbájdžánu ratingově až předposlední.

Gašimovův memoriál vyhrál stejně jako loni Šachrijar Mamedjarov, Vugarův reprezentační kolega. Mamedjarov odehrál turnaj stylem start-cíl a o půl bodu nechal za sebou Wesleye Soa, Veselina Topalova a Vladimira Kramnika. Ale posledně jmenovaný, bývalý mistr světa Vladimir Kramnik, známý svou pevnou poziční hrou, předvedl něco neočekávaného, co zastínilo i výkon vítěze.

 

Velmistr Kramnik v partii s indickou dvojkou Pentalou Harikrišnou fantasticky obětoval věž za pár pěšců. Mimořádné na té oběti bylo, že nešlo o takticku kombinaci, kde by záhy dobíral materiál zpátky, ale o poziční oběť, kde za materiál získával dominanci svých zbývající figur.

Kramnik – Harikrišna

Černý svým posledním tahem 22…Kg7 připravuje postup f pěšce, po kterém by bílý černopolný střelec zůstal zaživa pohřbený na g3 a černý by prakticky s figurou navíc mohl operovat po bílých polích.

Černý svým posledním tahem 22…Kg7 připravuje postup f pěšce, po kterém by bílý černopolný střelec zůstal zaživa pohřbený na g3 a černý by prakticky s figurou navíc mohl operovat po bílých polích.

25.Vxe5!! Pentala Harikrišna měl kliku, že se v tuto chvíli nehoupal na židli, protože by z ní jinak jistě spadnul. Podobně jako v dávných dobách velmistr Vlastimil Hort, když mu Boris Spasskij obětoval dámu. Černý dostává věž materiálně za pouhé dva centrální pěšce, zároveň se však změní působnost figur na šachovnici. Bílé začnou dominovat a černý král by mohl stát jak nahý v trní.

.

25…dxe5 26.Sxe5+ Jf6 27.Dxb5 Jce4 28.Sd4 Vfd8 29.h3! Bílý nikam nespěchá, černý má sice navíc věž, ale nemá moc co hrát. Dříve než bílý rozběhne své pěšce na dámském křídle, dělá si profylakticky okénko pro krále, aby mu někdy v budoucnu nehrozily maty na první řadě.

29…Vb8 30.De2 Sg8 31.Sb1 Černý by rád připravil bílého o dvojici střelců, ale ten nemá důvod bělopoláky měnit.

31…Db7 32.b4 Ve8 33.c4 Dc6 34.Db2 Černý sice rozmotal své figury, jenže bílý teď nepříjemně tlačí po dlouhé diagonále a1-h8 a jeho pěšci na dámském křídle jsou připraveni mašírovat kupředu k polím proměny.

34…Vbd8 35.c5 De6 36.b5 Kf8 37.c6 g4 38.hxg4 fxg4 39.Sxe4! Podívejte se, jak dvojice bílých střelců pyšně vládnou dění z centra šachovnice a jak bílí pěšci b5 a c6 již vytahují z torny maršálskou hůl.

39…gxf3 Černý nemohl sebrat střelce 39…Jxe4, protože po 40.Vxe4 Dxe4 41.Sg7+ Ke7 by dostal mat 42.Df6#.

40.Sxf6 Vd6 41.Sg7+ Kf7 42.Se5! A černý se vzdal, protože už nezabrání postupu bílý pěšců a po 42…Dxe5? by přišel po Sg6+ o dámu. 1-0

Chcete-li sledovat šachy online, máte tento týden příležitost díky mistrovství ČR, kde startuje i česká jednička David Navara. Stačí si otevřít web otravskykonik.cz, hraje se každý den od 16.00. Průběh šampionátu budeme samozřejmě sledovat i v Lidových novinách.

Pavel Matocha

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*