Velmistryně vypráskala kluky

Velikonoční omlazení v Baden Badenu a oslava šachu v nejstarším klubu na světě v Curychu

Omlazení dívek a žen sešleháním pomlázkou z vrbových proutků je ojedinělá tradice, jinde na světě neznámá a nechápaná. Velikonoční míza ale pomohla i Chou I-fan, jediné ženě, která je v současnosti schopná hrát i proti mužské světové špičce.

Na superturnaji Grenke Classic, kde hrají i nejlepší hráči světa včetně mistra světa Magnuse Carlsena, totiž Chou I-fan po prvních dvou kolech vede. Čínská velmistryně v prvním kole porazila světovou čtyřku Fabiana Caruanu a ve druhém německého velmistra Georga Meiera.

Superturnaj Grenke Classic se bude hrát a ždo soboty 22 .dubna v německém lázeňském městečku Baden Baden a jeho on–line přenos můžete sledovat na adrese chess24.com.

Druhá polovina světové elity slavila Velikonoce jen o pár alpských kopců jižněji. V luxusním curyšském hotel Savoy se za šachovnicemi potkali bývalí mistři světa Višvanáthan Ánand a Vladimír Kramnik a další supervelmistři Boris Gelfand a Hikaru Nakamura. A právě posledně jmenovaný celé klání vyhrál.

Stejně jako v Baden Badenu šlo o uzavřený turnaj pro osm pozvaných velmistrů, ale na rozdíl od Německa se ve Švýcarsku hrálo novým systémem. Kombinoval se turnaj v klasickém šachu s velmi zkráceným časem (45min + 30 s za každý tah) av bleskovém šachu s delším časem (10 min + 5 s za každý tah) a výsledky se počítaly do jedné tabulky (blitzky mají oproti vážným partiím poloviční bodovou váhu).

Na turnaj světové elity jde o dosti revoluční novinku, která překvapí o to víc, že pořadatelem je nejstarší šachový klub na světě. Kdo jiný by měl držet tradici klasického šachu s dostatečným časem na rozmyšlenou než Schach Gesellschaft Zürich, který byl založen již v roce 1809 a může se tak chlubit úctyhodnou tradicí více než dvě stě let nepřetržitého trvání?

Za zrychlením a zatraktivněním formátu je jeden z význačných členů tohoto šachového spolku, ruský miliardář a obchodník s diamanty Oleg Skvorcov. Skvorcovova společnosti IGC, která zkoumá pravost a hodnotí kvalitu diamantů, poskytuje turnaji více než luxusní rozpočet.

Oleg Skvorcov tohoto podniku každý rok využije k minimálně jednomu duelu s hráčem světové špičky. A rozhodně nikdy nejde o žádnou formální VIP partii, kdy se velmistr snaží tahat tak, aby hra s váženým mecenášem skončila přijatelně vypadající remízou.

Ruský miliardář totiž dříve šachy závodně hrával a dosáhl v nich mistrovské úrovně. Byl znám jako neohrožený útočník a takovými partiemi se prezentuje dosud. Letos si zahrál s velmistrem Ánandem a byla to nádherná romantická partie, korunovaná obětí dámy, hodná starých mistrů předminulého století.

PAVEL MATOCHA

Curych 2017

1.e4 e5 2.Jf3 Jf6 3.Sc4 Sc5 4.c3 Jf6 5.d4 exd4 6.b4 Sb6 7.e5 d5 Ruský miliardář zvolil velmi divokou variantu Italské hry, ale bývalý mistr světa zná teorii dobře.

8.exf6 dxc4 9.De2+ Se6 10.b5 Jb4! Indický velmistr obětuje jezdce za mohutnou dvojici volných pěšců.

11.fxg7 Vg8 12.cxb4 Df6 13.0-0 Dxg7 14.g3 0-0-0 15.a4 d3 16.Db2

16…Dxg3!! Viši Ánand pokračuje v romantickém duchu a obětovává dámu!

17.hxg3 Vxg3+ 18.Kh2 Vxf3 19.Sg5? Bílý měl bránit volný sloupec dámou 19.Dg7 Vh3+ 20.Kg2 Sd4 21.Dg5=.

19…Sd4 20.Dd2 Vg8 21.Va3 h6 22.Vg1 Vh3+ 23.Kg2 Vxg5+ A bílý se vzdal, protože již nezabrání matu v několika tazích 24.Kf1 Vxg1+ 25.Kxg1 Sd5 a 26…Vh1# 0-1

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*