Prokoučovaný titul

Nejvyšší domácí soutěž družstev již poosmé v řadě vyhrál favorizovaný 1. Novoborský ŠK

Máte zájem o rychlé školení, jak prokoučovat extraligový titul? Zavolejte do šachového klubu Výstaviště Lysá nad Labem.

O víkendu se nebojovalo jen v nudném fotbalové derby mezi o titul usilující Slavií a lepší Spartou, ale i ve finále šachové extraligy. Všech dvanáct týmů nejvyšší soutěže družstev se sešlo v Brně na závěrečné trojkolo. Na programu byl i zápas mezi dosud neporaženými: 1. Novoborským ŠK a Výstavištěm Lysá nad Labem.

Na rozdíl od fotbalu, kde o výsledku rozhodl měrou vrchovatou rozhodčí, když v poslední minutě odpískal nafilmovanou penaltu proti Spartě, v šachách sudí takovou moc nemá. V naší hře se rozhoduje výhradně dle předvedených výkonů na šachovnicích, případně ještě podle výkonu nehrajících kapitánů, jakou svým hráčům ordinují zápasovou taktiku, jak se staví k nabídkám remíz. A právě v tom koučování zápasu Lysá nad Labem selhala…

Výstaviště Lysá nad Labem mělo při rovnosti bodů lepší skóre, a tak by mu k premiérovému extraligovému titulu stačila i remíza, což vyústilo v remízovou politiku pro tento zápas. Ve všech partiích – zápasy družstev se hrají na osmi šachovnicích – byli ochotni zaknihovat remízu prakticky kdykoliv. A tak třeba na druhé šachovnici odepsal Jevgenij Najer výhodu bílých figur, když dal partii za remis prakticky bez boje v 19. tahu. Konstantin Landa dal remízu již v 16. tahu, když černými figurami bez problému vyrovnal. Stejně tak mohl dále hrát i Jiří Štoček, který stejně jako Landa rozhodně nestál hůře v okamžiku podepsání smíru. Ai nejlepší hráč Lysé, ukrajinský velmistr Ruslan Ponomarjov, který přehrál českou jedničku Davida Navaru, zvolil ve dvacátém tahu pokračování „na jistotu“ před zápletkami vedoucími ke koncovce s pěšcem navíc.

Černý má o pěšce víc, a pokud by pokračoval tvrdě 20…g6!, dostal by se po vynuceném 21.Sxf6 Vxf5 22.Dxf5 gxf5 23.Sxd8 Vxd8 do koncovky s pěšcem navíc a díky majoritě na dámském křídle by mohl bílého zle trápit.

Jenže Ponomarjov zahrál na jistotu 20…c4, kde se po forsírovaném 21.Jh6+! gxh6 22.Sxf6 Dd5 23.Sxe5 Dxf3 24.gxf3 cxb3 25.axb3 ocitl ve vyrovnané a zcela remízové koncovce. Partie také po tuctu dalších tahů dělením bodu skončila.

O zápasu a o extraligovém titulu tak rozhodla jediná partie, ve které – asi jako v jediné – Lysá stála hůře. Na osmé desce proti novoborskému velmistrovi Štěpánu Žilkovi hrál 74letý Vlastimil Jansa, jemuž se nepovedlo bílými získat výhodu ze zahájení, ve střední hře byl mladým soupeřem přehrán a ve věžové koncovce hrubou chybou partii prohrál.

Černý stojí mnohem pohodlněji, byť počítač tvrdí, že po 29.Ve3 by pozice byla stále vyrovnaná. Jenže kvůli horší pěšcové struktuře a hůře postavené věži na h4 se bílému ta pozice bude hrát mnohem hůře, častěji bude muset nacházet jediné správné tahy a snadněji se bude moci splést.

A právě hrubá chyba stárnoucího českého velmistra, který se v minulosti stal třikrát mistrem republiky, rozhodla o všem, a to prakticky hned po přechodu do koncovky.

29.Vd4? Vxd4 30.cxd4 Vb8 Černý stojí na výhru, věžovka se mu hraje sama. Má dva volné kryté pěšce na sloupcích b a h, zatímco bílý jen jednoho na sloupci e.

31.Vb1 b4 32.Vb3 Kf7 33.Kf1 Ke6 34.Ke2 Kd5 35.Kd3 h5 36.f4 h4 37.Kc2 Kxd4 38.Vh3 Vh8 39.e6 Vh7 40.e7 Vxe7 41.Vxh4 Ve4 42.Vg4 Kc4 43.Vxg6 c5 44.Vg4 b3+ 45.Kd2 Vd4+ 46.Kc1 Kb4 47.f3 c4 48.f5 Vd3

0-1

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*