Přednáška a simultánka Jakuba Roubalíka v Pozlovicích

v pátek 7. 4. 2017 zavítal do našeho šachového klubu SK Pozlovice vzácný host – extraligový hráč Durasu Brno a kmenový hráč ligového Zlína Jakub Roubalík. Mezi jeho nedávné šachové úspěchy bezesporu patří i výhra nad nejlepším slovenským šachistou velmistrem Jánem Markošem. Ale zpátky k přednášce. Jakub navrhl zajímavé téma „Mentalita šachisty“. Toto téma mě hned  velmi zaujalo. Jakub se v přednášce postupně dopracoval k jedné důležité věci – pokud chce šachista zlepšit svoji hru a elo, tak by neměl nabízet ani přijímat remízy v nejasných ( popř.  i ve zdánlivě jasných  pozicích ). Důvodů je hned několik, jednak nabídka remízy může být i výrazem „slabošství“ a také hráče nikam dál neposouvá, protože než se stihne dostat do koncovky partie skončí plichtou.

V případě, že hráč má elo někde kolem 1700 a chce dosáhnout ela 2000, tak by téměř všechny své partie měl hrát až do konce a měl by se také naučit rozumět pozici, tzn. přehrávat si partie a naučit se do jakých koncovek vedou pozice z jednotlivých partií. Jakub na několika partiích demonstroval, že partie, kde je na první pohled „jasná“ remíza, může ve skutečnosti dopadnout úplně jinak. Nabízení a přijímání remíz je hodně i můj problém, ale už jsem si slíbil, že na základě této přednášky se pokusím svoji hru změnit a hrát partie až do samého konce. Sám jsem zvědav, jak to celé dopadne? Pokuste si sami dohrát partie z níže uvedených diagramů až do konce. Vždy je na tahu bílý. Je to remíza nebo ne?

Níže si můžete přehrát některé Jakubovi partie z nedávné minulosti.

Kalod Radek  2479 – Roubalík Jakub  2400    0:1  pgn

Markoš Jan  2572 – Roubalík Jakub 2400   0:1  pgn

Roubalík Jakub  2400 – Bureš Jaroslav  2384   1:0  pgn

Jakubovi moc děkujeme za poučný a super šachový večer             a přejeme hodně šachových i nešachových úspěchů. Věříme, že na podzim opět zavítá mezi nás.

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*