Skandál a Číňanka se počítají

Mistryní světa v ženském šachu v Teheránu se překvapivě stala Tan Čung-i.

Mistrovství světa žen, které skončilo minulý týden v Teheránu a na které pršela od šachových fanoušků kritika zleva i zprava, bylo z hlediska vyšší šachové politiky akcí úspěšnou. Začalo skandálem, který přitáhl pozornost i nešachových médií, a skončilo vítězstvím reprezentantky velké a prudce se rozvíjející země, jež do sportu hodně investuje.

Pořádat mistrovství světa žen nebývá kupodivu žádné terno a mezi organizátory sportovních akcí o ně není zrovna tlačenice. Náklady zhruba milion dolarů a publicita v nešachových m édiích jen minimální. Před pár lety musela mezinárodní šachová federace FIDE dokonce konání MS žen o pět měsíců odložit, protože pro ně neměla žádného organizátora.

Pořadatelem letošního ženského šampionátu se stal Írán, který všem hráčkám nakázal, že musejí respektovat jeho kulturu a oblékat si k partiím hidžáb. Šátek na vlasy byl očekávaně pro některé hráčky rudým šátkem na býka, takže několik velmistryň se kvůli tomu šampionátu neúčastnilo, a navíc hlasitě protestovalo, nicméně FIDE se jich nijak nezastala.

Pořadatel tím získal první důležitý bod – jednak si dokázal na mezinárodní scéně prosadit svou z hlediska svého náboženství, ale hlavně se o ženském mistrovství světa začalo psát i v mainstreamových novinách po celém světě.

Mistrovství světa se hrálo vyřazovacím způsobem, což je z hlediska výběru nejlepší šachistky systém velmi pochybný, ale na druhou stranu pro diváky atraktivní. Má-li ale mít titul mistra světa váhu, kterou historicky míval, musí se o jeho držiteli rozhodovat v dlouhém mnohazápasovém souboji mezi obhájcem a vyzyvatelem. Tak jak naštěstí stále probíhají souboje o titul mistra světa mezi muži.

Stávající mistryně světa Číňanka Hou Yifan se schématu vyřazovacího turnaje odmítla podrobit a místo toho dala přednost účasti na silném mužském turnaji v sérii Grand Prix.

Tím se otevřela cesta k titulu velmistryním druhého sledu a nejlépe si v průběhu celého teheránského klání vedla ukrajinská šachistka Anna Muzyčuková, která přesvědčivě porážela jednu soupeřku za druhou. Do finále se spolu Annou Muzyčukovou překvapivě dostala čínská velmistryně Tan Čung-i, která je na ženském ratingovém žebříčku až na čtrnáctém místě a několikrát postoupila do dalšího kola až díky vítězství v rozstřelu. Jenže co jí možná chybí v šachovém porozumění, to více než dobře kompenzuje pevnými nervy, které jsou ve schématu knokaut turnaje klíčem k úspěchu.

Ve finálovém souboji na čtyři partie se vedení ujala Číňanka ve druhé partii, ale Ukrajinka hned ve třetí srovnala. Po remízovém výsledku 2:2 se šlo do tie-breaku ve zkrácených partiích a hned v první dvojici rapid partií rozhodla Tan Čung-i o svém vítězství.

Tím získaly šachy z tohoto mistrovství další důležitý bod, protože Čína do sportu v posledních letech masivně investuje – a to včetně šachu – a zisk další korunky mistryně světa bude jistě znamenat další povzbuzení pro čínské šachové sponzory.

2017-03-07 10_25_43-Skandál a Číňanka se počítají – Lidové noviny 7. 3

tie-break, 2. partie

Rozhodující chyba partie, která rozhodla, že neznámá Číňanka se stane mistryní světa. Bílá dala posledním tahem šach 39.De5+ a černá se uhýbá na špatné pole…

39…Kh6?? Leze do matu. Kdyby velmistryně Muzyčuková táhla 39…Kg8, stála by sice hůře, ale stále by se hrálo. Takhle je vymalováno.

40.g4 f6 41.Dxf6 Va5 42.h4 a černá se vzdala 1-0

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*