Víkend světových rekordů

Velmistr Navara porazil na 12 šachovnicích velmistra Movsesjana, velmistr Garejev zdolal poslepu 48 amatérů

Jak se dokážete soustředit? Chcete-li hrát dobře šachy, musíte se umět soustředit hodně dobře. Stačí jedna nepozornost a mnohahodinové úsilí přijde vniveč. To není jako u tenisu, kde chvilkový výpadek koncentrace, pokud tedy nejde zrovna o mečbol, nic neznamená. V šachu uděláte jeden špatný tah a ten se s vámi už veze celou partii.

Zápas o mistra světa skončil minulý týden až v rozstřelu v rapid šachu, kde Magnus Carlsen deklasoval Sergeje Karjakina a opět obhájil titul. O tomto newyorském zápase jsme ale již obsáhle referovali jak na webu Lidovky.cz, tak v pátečním vydání Lidových novin. A tak zmiňme jen pro pořádek: světová jednička Magnus Carlsen po vyrovnané základní části (6:6 ve vážných partiích) porazila v tiebreaku Sergeje Karjakina 3:1 a udržela titul mistra světa.

Den a noc osmačtyřicet partií v paměti

Vrcholné soustředění, které je nutnou podmínkou k úspěchu v zápasu o mistra světa, předvedlo tento víkend několik šachových velmistrů i v Praze a v Las Vegas, a to při překonání dvou světových rekordů.

Nejprve v sobotu na univerzitě v Las Vegas odehrál uzbecko-americký velmistr Timur Garejev simultánku naslepo proti 48 soupeřům, čímž o dvě šachovnice překonal dosavadní světový rekord. Velmistr Garejev měl zavázané oči, jeho soupeři mu hlásili tahy ústně a on si po celou dobu trvání simultánky musel všechny pozice pamatovat a hrát jen po paměti. Stejně jako při jeho červnové pražské simultánce naslepo, kdy hrál proti 12 soupeřům a šlapal při tom na rotopedu. Po mnoha hodinách úsilí, když porazil 35 soupeřů, se sedmi remizoval as šesti prohrál, mohl se zdviženou rukou vykřiknout: „Dokázal jsem to!“

Abyste mohli mimořádnost tohoto výkonu ocenit, zkuste odehrát se zavázanýma očima jednu partii. Dokážete-li to, zkuste hrát dvě najednou. A teď si představte, že si musíte těch partií pamatovat 48, a to celý den a celou noc, protože tak dlouho velká simultánka naslepo trvá.

Zatímco Timur Garejev hrál v sobotu poslepu proti amatérům, nejlepší český šachista David Navara se utkal v neděli s očima otevřenýma s členem týmu mistrů světa Sergejem Movsesjanem v zápase na 12 šachovnicích současně.

Překonali simultánku Tala s Bronštejnem

Ještě nikdy v historii nehráli dva špičkoví velmistři proti sobě tolik partií najednou. V roce 1982 odehrál bývalý mistr světa Michail Tal s legendárním Davidem Bronštejnem simultánní zápas na 8 šachovnicích (velmistr Tal tehdy v Tbilisi vyhrál 5:3). O uplynulém víkendu v obchodním centru Lužiny v podobně koncipovaném zápase vyhrál velmistr Navara 8,5 : 3,5. Přestože většinu partií, jak je z výsledku patrné, vyhrál český reprezentant, vybrali jsme na ukázku výhru arménského velmistra. Byla to krátká a divoká partie s efektním finále.

PAVEL MATOCHA

2016-12-08-00_34_53-vikend-svetovych-rekordu-lidove-noviny-6-12

Černému se nepovedlo zahájení – nestačil vůbec vyvinout dámské křídlo a to si už až do konce partie nezahraje.

15…Vxe4 Dobrý trik do blicky amatérů, kde by se po 16.Sxe4 Dxh3 smál jenom černý. Movsesjan ale není amatér a tohle nebyla blicka… Na druhou stranu je pochopitelné, že Navarovi se nechtělo dlouhodobě trpět po 15…Ja6, a tak zablufoval a soustředil se na ostatní partie. 16.f3 Je3 17.De1 Jxf1 18.Dxe4 f5 19.De7 Jxd2 20.Dd8+ Kf7 21.Ve1 Jxf3+ 22.Sxf3 Dxh3 23.Sh5+ Dxh5 24.De8+ A před ztrátou dámy se černý vzdal. 1-0 Velmistru Navarovi jeho strategie „odepsat“ partii, kde stál hůře, stoprocentně vyšla. Celkově vyhrál 8,5 : 3,5.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*