Sny o šachových kombinacích

autor Pavel Matocha

Londýnský turnaj i celou Grand Chess Tour 2016 suverénně ovládl velmistr Wesley So.

2016-12-21-01_14_41-london-chess-trophy-2016-hledat-googlem-poskytovatel-aplikace-internet-explo

Mívám nejrůznější sny, ale o šachu se mi nezdálo, už ani nepamatuji. Tedy až do dneška. Dnešní noc jsem hrál ve snu šachovou partii. Nevím, proti komu to bylo, ale dobře si pamatuji závěrečný taktický obrat.

Na poli d6 jsem obětoval obě věže, abych tam nakonec dobíral černopolným střelcem se šachem a vzápětí matil dámou na a3.

Ještě ráno jsem si dobře pamatoval tu radost z hezké vítězné kombinace, včetně jejího motivu. Nevěděl jsem již, jak stál zbytek šachovnice, v paměti mi uvízla jen ta část šachovnice kolem černého krále. Zbytek tedy berte s nadsázkou, ta pozice mohla vypadat třeba takhle:

2016-12-21-01_00_44-sny-o-sachovych-kombinacich-lidove-noviny-20-12

1.Sxd6+ Ka4 2.Da3#

Sen mi možná v mozku spojil hezká finále dvou velmistrovských partií z právě skončeného turnaje London Chess Classic, které jsem si večer přehrával.

Londýnským turnajem, kde se utkala kompletní první světová desítka s výjimkou aktérů zápasu o titul mistra světa, prošel jako suverén filipínsko-americký šachista Wesley So. Získal 6 bodů z 9 partií, o půl bodu předstihl Fabiana Caruanu a o bod Vladimira Kramnika.

Velmistr So tak zároveň potvrdil svoji letošní dominanci v turnajích Grand Chess Tour, jehož byl Londýn čtvrtou a poslední štací.

Wesley So vyhrál kromě London Chess Classic i Sinquefield Cup v americkém Saint Louis a byl druhý v belgické Lovani, a stal se tak vítězem Grand Chess Tour 2016, za což inkasoval 295 tisíc dolarů. Druhý Hikaru Nakamura si vydělal polovic a třetí Fabiano Caruana třetinu.

Podívejte se na závěrečné tahy ze dvou londýnských partií. Jsou tak oku a duchu lahodící, že se možná i vám o nich bude dnes v noci zdát.

Nakamura – Vachier-Lagrave
Londýn 2016

Maxime Vachier-Lagrave je tak uznávaným znalcem sicilské obrany, že někteří z jeho soupeřů se proti němu bojí zahájit tahem e4. Hikaru Nakamura je ale dobrodruh a má pro strach uděláno.

Hrála se tedy sicilská, v níž americký reprezentant svého francouzského soka přehrál, pak mu zajímavě obětoval figuru a na závěr vystřihl hezkou matovou kombinaci.

35.Vg6+! Věž vzít černý nemůže, protože by dostal jednotahový mat (35…fxg6 36.Dxg6#). Stejně tak se nemůže uhnout králem na h7, protože by odtažným šachem přišel o dámu (35…Kh7 36.Vg4+), takže muselo přijít:

35…Kxh5 Vg1 S hrozbou Dh7#.

36…f5 37.Df3+ a francouzský velmistr se vzdal, protože v příštím tahu by buď přišel o dámu, nebo dostal mat.

2016-12-21-01_01_14-sny-o-sachovych-kombinacich-lidove-noviny-20-12

Topalov–Ánand
Londýn 2016

Bývalá světová jednička Veselin Topalov byl na londýnském turnaji za otloukánka. V této partii proti němu bývalý mistr světa Viswanáthan Ánand zvolil dobrodružnou oběť pěšce, protože čekal, že bulharský velmistr nebude ve své mizerné formě schopen správně reagovat. V tomto jsou velmistři nemilosrdní, jakmile se někomu na turnaji nedaří, všichni po něm jdou – cítí krev zraněného zvířete a chtějí mít podíl na bodové hostině.

Indický velmistr za obětovaného pěšce získal aktivitu a pozici plnou zápletek a docela rychle partii přivedl do vítězného konce. Poslední tah byl úderem, který asi Topalov zdálky přehlédl a zblízka se mu už nemohl bránit.

2016-12-21-01_01_31-sny-o-sachovych-kombinacich-lidove-noviny-20-12

34…Vxf3 a bílý se vzdal, protože buď ztrácí dámu na c6, nebo dostává mat na a4.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*